Průmyslová výroba v EU v březnu klesla o 3,6 procenta, v Česku se zvýšila

Průmyslová výroba v Evropské unii v březnu podle sezonně přepočtených údajů klesla proti předchozímu měsíci o 3,6 procenta, zatímco v únoru meziměsíčně o 1,4 procenta vzrostla. Ve svém odhadu to dnes oznámil unijní statistický úřad Eurostat. V České republice výroba naopak o 1,7 procenta vzrostla, a zrychlila tak z únorového tempa 0,4 procenta.

V zemích platících eurem výroba klesla o 4,1 procenta po únorovém růstu o 1,5 procenta. Meziročně pak výroba v eurozóně klesla o 1,4 procenta, zatímco v únoru o dvě procenta vzrostla. V celé EU výroba v březnu meziročně klesla o 1,3 procenta, v únoru o 2,1 procenta vzrostla.

Produkce kapitálového zboží v EU v březnu proti předchozímu měsíci klesla o 12,9 procenta, mírně slabší byla i výroba meziproduktů či produkce energie, naopak výroba zboží dlouhodobé spotřeby se o dvě procenta zvýšila. V eurozóně byl propad výroby kapitálového zboží ještě výraznější, zatímco výroba zboží dlouhodobé spotřeby vykázala silnější růst než v celé EU.

Ze zemí, kde už má Eurostat k dispozici data, se průmyslová výroba proti předchozímu měsíci nejvýrazněji snížila v Irsku, a to o 26,3 procenta. Následuje Švédsko (-3,9 procenta) a Německo (-3,1 procenta). Nejvíce naopak výroba vzrostla ve Finsku (+3,0 procenta), ve Slovinsku (+2,3 procenta) a v Česku a na Slovensku (obě +1,7 procenta).

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek