Prezident Zelenskyj Kodaňskému summitu řekl, že NATO by mělo v červenci jeho zemi podpořit

Severoatlantická aliance by na svém červencovém setkání měla přijmout „pozitivní politické rozhodnutí“ stran členství Ukrajiny v NATO. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to dnes prostřednictvím videa řekl účastníkům Kodaňského summitu pro demokracii, informovala agentura Reuters.

Zelenskyj dnes pokračuje ve své evropské cestě setkáním s britským premiérem Rishim Sunakem. S Kodaní hovořil na dálku z Londýna, kam přicestoval z Paříže. Summitu mimo jiné vzkázal, že demokracie může a musí být silnější než kdokoliv, kdo stojí proti ní.

Nedávný vstup Finska do NATO podle Zelenského prokázal skutečné účinky bezpečnostních záruk této aliance. O členství spolu s Finskem požádalo také Švédsko, obě země k tomu vedly obavy z bezpečnostní situace poté, co Rusko loni v únoru napadlo Ukrajinu. Z téhož důvodu o vstup do NATO usiluje i Kyjev, ale stejně jako Stockholm zatím nebyl úspěšný. Červencový summit vedení NATO bude hostit litevská metropole Vilnius.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes v Kodani uvedl, že očekává, že se spojenci na červencovém summitu ve Vilniusu dohodnou na víceletém programu, který by měl Ukrajině pomoci přiblížit se vojenským standardům aliance. Pokud spojenci poskytnou Ukrajině dvoustranné bezpečnostní záruky, bude se to velmi blížit článku 5, uvedl podle agentury Reuters Stoltenberg. Článek 5 stanoví, že smluvní strany považují ozbrojený útok proti jedné nebo několika z nich za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům.

Zdroj: ČTK

Foto: Reuters

Sdílet tento příspěvek