Europoslanci a europoslankyně podpořili návrh legislativy regulující označování produktů za účelem ochrany spotřebitele a podpory udržitelných výrobků

Včera 11. května podpořili europoslanci návrh legislativy na zlepšení označování produktů tak, aby spotřebitelé nebyli oklamáni zavádějícími informacemi. Hlavním cílem je poskytnout spotřebitelům informace transparentně, aby mohli dělat rozhodnutí šetrná k životnímu prostředí, což v konečném důsledku bude motivovat společnosti k výrobě a nabídky více udržitelných produktů.

Návrh nařízení předkládá zákaz označování produktů jako „šetrné k životnímu prostředí, přirozené nebo klimaticky neutrální“, pokud výrobce neposkytne oficiální certifikace dokazující tyto vlastnosti výrobků. Dále se navrhuje zákaz dalších zavádějících praktik jako přisuzování produktu vlastnosti, které nejsou pravdivé. To se často týká doby životnosti.

Mezi další návrhy nařízení spadá zákaz zavádění designových prvků, které zbytečně povedou k omezení životnosti produktu nebo k předčasnému selhání produktu. Poslanci navíc navrhují zavedení nového záručního štítku, který bude informovat nejen o státem garantované záruce, ale zároveň o možnostech případného prodloužení záruky nabízeného výrobci. To by mohlo vést k větší poptávce po trvanlivějších výrobcích a současně vyššímu objemu jejich výroby.

Průmysl již nebude profitovat z výroby spotřebního zboží, které se rozbije právě po uplynutí záruční doby. Spotřebitelé budou muset být informováni jasným způsobem o možnostech a nákladech na opravy. Etikety výrobků budou informovat občany o tom, které zboží má zaručenou delší životnost a výrobci, jejichž zboží je trvanlivější, budou profitovat. Džungle nepravdivých ekoznačení skončí, protože bude povoleno pouze ekoznačení na základě ověření a podložení.

europoslankyně Biljana Borzan

Sdílet tento příspěvek