Ukrajina letos dostala ze Západu už 16,7 miliardy USD pomoci na veřejné výdaje

Ukrajina v letošním roce od svých partnerů už obdržela finanční pomoc na úhradu veřejných výdajů ve výši 16,7 miliardy dolarů (360 miliard korun). Podle agentury Reuters to dnes řekl ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko na jednání s ministry financí a představiteli centrálních bank skupiny vyspělých ekonomik G7 a dalších zástupců dárcovských zemí. Ukrajině, která se už přes rok brání ruské invazi, podle Reuters hrozí, že jí v letošním roce bude na příjmové straně rozpočtu chybět 38 miliard dolarů (819 miliard korun).

„V roce 2023 už Ukrajina od zahraničních dárců obdržela 16,7 miliardy dolarů rozpočtové pomoci. Od svých partnerů máme také záruky ohledně další pomoci s financováním deficitu státního rozpočtu v letošním roce,“ uvedl Marčenko a poděkoval za pomoc.

Podle údajů na webu ukrajinského ministerstva financí poskytla 6,5 miliardy dolarů Evropská unie a 4,8 miliardy USA. Od Mezinárodního měnového fondu pak Ukrajina získala 2,7 miliardy dolarů, od Kanady 1,8 miliardy dolarů a od Británie půl miliardy dolarů. EU Ukrajině pro letošní rok schválila půjčku ve výši 18 miliard eur (424 miliard korun), z níž už jí začala vyplácet peníze. Kyjev má na splacení peněz unijní půjčky až 35 let a s prvními splátkami se počítá pro rok 2033.

V minulém roce Ukrajina podle Reuters obdržela zahraniční pomoc na dorovnání výpadků v rozpočtu ve výši 32,14 miliard dolarů (692 miliard korun). Ukrajina vedle rozpočtové pomoci žádá dalších 14 miliard dolarů (302 miliard korun) na rychlou obnovu energetického sektoru a další kritické infrastruktury.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek