Novou bulharskou premiérkou se stane eurokomisařka Gabrielová

Novou bulharskou premiérkou se stane eurokomisařka Marija Gabrielová, oznámil dnes bulharský prezident Rumen Radev. Gabrielová je nominantkou strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) bulharského expremiéra Bojka Borisova, která zvítězila v dubnových volbách. Gabrielová se pokusí sestavit vládu a získat pro ni podporu většiny zákonodárců, píše agentura AP. Její šance jsou však podle analytiků malé.

Gabrielová začne jednat s dalšími stranami v parlamentu ve čtvrtek. Druhá největší strana Pokračujeme ve změně (PP) již dříve společnou vládu s GERB odmítla a dnes tento postoj její zástupci zopakovali. Eurokomisařka se tak pokusí ke spolupráci přesvědčit další strany zastoupené v parlamentu, například socialisty či stranu turecké menšiny. Třetí nejsilnější stranou v bulharském parlamentu je proruské uskupení Obrození.

Prezident chce Gabrielovou jmenovat designovanou premiérkou v pondělí. Podle bulharské ústavy pak má Gabrielová sedm dní na sestavení vlády. Pokud se jí to podaří, předstoupí kabinet před zákonodárce. V současnosti vládne v Bulharsku přechodná vláda premiéra Galaba Doneva.

Pokud by Gabrielová nedokázala získat v parlamentu pro svůj kabinet podporu, což analytici předpokládají, pak má prezident další dva pokusy. Obvykle šanci dostávají nominanti druhé a třetí nejsilnější parlamentní strany. Pokud by byl i třetí pokus neúspěšný, čekaly by Bulharsko opět předčasné volby.

Podle analytiků se strana GERB jmenováním Gabrielová snaží zvýšit své šance na sestavení vlády. Borisov řekl, že chce za každou cenu zamezit šestým volbám za poslední dva roky a půl. „Jsme odhodlaní vytáhnout Bulharsko z marasmu,“ řekl bývalý premiér.

Mluvčí Evropské komise dnes stanici Euronews řekl, že na dobu, kdy bude sestavovat vládu a hledat pro ní důvěru, dostane Gabrielová neplacené volno. V době, kdy nebude působit v Bruselu, se o portfolio bulharské eurokomisařky budou starat místopředsedové komise Margaritis Schinas a Margrethe Vestagerová. Podle něj by Bulharsko jmenovalo náhradu za Gabrielovou v případě, že by parlament schválil její vládu, píše agentura BTA.

Gabrielová byla zvolena za GERB do Evropského parlamentu v roce 2009, kde zasedala v klubu Evropské lidové strany (EPP). Od roku 2017 působí v Evropské komisi a od roku 2019 má gesci otázky inovací, výzkumu, kultury, vzdělávání a mládeže. Odpovídá tak například za známý studijní program Erasmus.

Politický pat podle agentury AFP způsobuje nejchudší zemi v Evropské unii řadu komplikací. Bulharsko například nemá schválený státní rozpočet.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek