Europoslanci podpořili snižování emisí metanu v energetice

Europoslanci včera schválili svůj postoj k prvnímu celoevropskému právnímu předpisu zaměřenému na snížení emisí metanu v energetice, který má zpomalit oteplování klimatu a zlepšit kvalitu ovzduší. V rozpravách o normě zdůraznili, že metan je zodpovědný za přibližně třetinu současného globálního oteplování, ale často se mu věnuje menší pozornost než emisím oxidu uhličitého.

Nové nařízení, o kterém bude ještě Evropský parlament jednat se členskými státy, se vztahuje na přímé emise metanu při zpracování ropy, fosilního plynu a uhlí a na biometan po jeho vtláčení do plynárenské sítě. Poslanci také požadují, aby se nová pravidla vztahovala i na petrochemický průmysl.

Poslanci vyzvali Evropskou komisi, aby navrhla závazné cíle do konce roku 2025. Od roku 2026 by se podle europoslanců měla tato pravidla vztahovat i na dovozce uhlí, ropy a plynu, protože dovoz představuje více než 80 procent těchto surovin spotřebovávaných v Evropské unii.

Nařízení je součástí strategie Fit for 55, která má EU nasměrovat k 55procentnímu snížení uhlíkových emisí do konce dekády oproti roku 1990.

Energetika patří společně se zemědělstvím a spalováním odpadu k činnostem nejvíce spojeným s metanovými emisemi. EU proti nim chce bojovat skrze povinné kontroly a hlášení pro zpracovatele fosilních paliv, přičemž v uhelném sektoru by měření prováděly státy, u ropy a plynu firmy. Ropné a plynárenské společnosti přitom mají nová pravidla donutit k detekci úniků a k urychlené opravě či výměně vadné techniky.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek