Umělá inteligence musí podporovat udržitelnost, shodli se delegáti na konferenci švédského předsednictví

Švédské předsednictví v Radě EU spolu se švédským ministerstvem financí uspořádalo v úterý a středy (2. – 3. května) konferenci s názvem „Udržitelná umělá inteligence a umělá inteligence pro udržitelnost“. Konference se ve čtyřech blocích zaměřila na udržitelnost umělé inteligence (AI), vytváření udržitelných evropských ekosystémů AI, využití AI pro výzkum, technologický pokrok a udržitelný růst například skrze Green Deal a také perspektivu občanů k AI.

Udržitelná AI znamená využití systémů AI tak, aby neškodily například životnímu prostředí. Trénování modelů AI totiž vyžaduje obrovské množství energie, což vede k vysokým emisím a znečištění ovzduší. Pokud se AI bude vyvíjet udržitelným způsobem, může hrát klíčovou roli v urychlení zelené tranzice.

Co se týče sociálního hlediska udržitelnosti, AI může být nástrojem pro ochranu soukromí a dat uživatelů elektronických zařízení.

V oblasti ekonomiky může AI posilovat digitální konkurenceschopnost například prostřednictvím automatizace ekonomických systémů na základě chytrých technologií řízených umělou inteligencí.

Obecně je problémem, že přechod na ekonomiku s AI je vynucován tlakem tržního mechanismu, a státy se tudíž snaží přizpůsobit novým požadavkům. Důsledkem jsou environmentální rizika, protože vývoj umělé inteligence je často doprovázen environmentálními náklady.

Konference se ve švédském Gothenburgu zúčastnilo přibližně 150 delegátů celkem z 18 členských států EU, mezi kterými byli jak zástupci jednotlivých států, tak Evropské komise, mezinárodních organizací, akademické obce a občanské společnosti. Konference navíc nabídla studijní návštěvu do vědeckého parku Lindholmen a malou výstavu reprezentující příklady umělé inteligence.

Hlavními diskutovanými body se staly:

Konference poskytla platformu pro diskusi delegátů o výzvách a příležitostech udržitelné umělé inteligence, a zdůraznila úsilí ve vzájemné spolupráci členských států EU v této oblasti. Výsledky konference budou dále projednány během Digitálního shromáždění 2023 v červnu.

Aby byla EU v čele vývoje a inovací AI, jsou zapotřebí udržitelné ekosystémy AI na místní, národní a evropské úrovni. Musíme spolupracovat napříč sektory, abychom zajistili, že AI bude vyvíjena způsobem, který podporuje environmentální, sociální a ekonomickou udržitelnost. Díky spolupráci můžeme využít sílu AI k urychlení zeleného přechodu a posílení naší konkurenceschopnosti a zároveň zajistit, aby systémy AI v EU byly bezpečné a respektovaly lidská práva.

Erik Slottner, švédský ministr pro veřejnou správu

Sdílet tento příspěvek