Jak můžete oslavit Den Evropy napříč Českou republikou?

Blíží se 9. května a s ním oslavy Dne Evropy. Ten připomíná podpis Schumanovy deklarace, který 9. května 1950 položil základy pro dnešní Evropskou unii. Regionální Eurocentra napříč Českem si pro vás při této příležitosti připravila řadu akcí a zábavných aktivit. Kam můžete vyrazit a co přesně vás ve kterém regionu čeká najdete níže.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji budete s Eurocentrem Brno moci Den Evropy oslavit v prostorách nádvoří Staré radnice v Brně na venkovním festivalu, na němž nebudou chybět vystoupení místních škol a kapel či science show plná zábavných pokusů. Po celou dobu akce budou na místě také stánky zapojených organizací, kde se dozvíte více o EU, možnostech pro studenty v zahraničí a dalších příležitostech, které nabízí. Kromě toho budete mít možnost si zasoutěžit v tematickém kvízu.

Vysočina

Oslavy Dne Evropy budou probíhat i na Vysočině, kde Eurocentrum a Europe Direct Jihlava tradičně slaví se studenty. Školám na Vysočině nabízí na celý květen program, obsahující přednášku „Den Evropy“ a besedu „Já, Evropan“ pro starší studenty, a dvouhodinovou vzdělávací hru „Poznej Evropu“ pro mladší žáky. Hlavním sdělením programu jsou kořeny, podstata a základní myšlenky evropské integrace – mír, prosperita a solidarita. Zvláště v dnešní době je nutné si tyto hodnoty připomínat. Letošní zájem o program je opravdu značný – zapojí se školy v celém kraji: gymnázia v Chotěboři, Bystřici nad Pernštejnem a Žďáře nad Sázavou, a též odborné střední školy v Třešti a Třebíči.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji začala připomínka Dne Evropy již 3. května v rámci hlavního programu olomouckého majálesu přednáškou „Přece nejsem blázen. Psychologa nepotřebuji“, která se věnovala destigmatizaci duševního zdraví. Téma reflektuje výsledky Konference o budoucnosti Evropy, které jednoznačně podpořila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Ta ve svém projevu ke stavu Unie v minulém roce mimo jiné vyzvala k rozvoji iniciativ zaměřených na lepší porozumění otázkám duševního zdraví a nalezení způsobů, jak je řešit.

Oslavy Dne Evropy budou pokračovat v pátek 5. května dopoledním tematickým programem na Základní škole Loučany, pro který Eurocentrum a Europe Direct Olomouc připravilo pásmo edukačních aktivit, jejichž cílem je hravou formou školáky 1. až 5. tříd seznámit s tím, že ČR je nedílnou součástí Evropy a evropské spolupráce. Žáci se mimo jiné dozví o některých důležitých osobnostech a milnících, které formovali evropskou spolupráci v minulém a tomto století. Nejmenší úspěšné řešitele kvízů, her, doplňovaček a dalších odměníme věcnými cenami.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji proběhne 11. května již tradiční oslava Dne Evropy na náměstí v Holešově, kde na vás čekají hry, úkoly a zábavné soutěže na téma Já a EU. Vyvrcholením celé akce bude již tradiční vzkaz Evropě – děti na připravené papírové hvězdičky napíší, co přejí EU do dalšího roku.

Pardubický kraj

V Pardubicíchpro vás 9. května místní Eurocentrum chystá akci Letem světem s Univerzitou Pardubice, která proběhne v rámci Multikulturního týdne pořádaného Europe Direct Pardubice a Městem Pardubice. Akce Letem světem bude určena žákům základních a mateřských škol i široké veřejnosti. Na sérii workshopů vám studenti představí kultury vybraných zemí celého světa, jejich tradice či typické hry, sporty a pochutiny.

Plzeňský kraj

Eurocentrum Plzeň si ke Dni Evropy pro studenty vyšších ročníků ZŠ a středoškoláky připravilo tematický Kahoot! kvíz.

Karlovarský kraj

Den Evropy budete v Karlovarském kraji moci oslavit v rámci tradiční akce Zahájení lázeňské sezóny na kolonádě v Mariánských lázních. Pro návštěvníky akce bude připraven bohatý kulturní program. Na ty nejmenší čeká v zóně Kanceláře Evropského parlamentu výtvarná dílnička, hry a malování na obličej.

Liberecký kraj

V Liberci můžete spolu s Eurocentrem a Europe Direct Liberec oslavit Den Evropy květnovou soutěží o deskové hry, stírací mapy a další drobné ceny. Soutěž s názvem „Jednotní v rozmanitosti, napříč Evropou“ bude spuštěna 9. května a bude určena studentům základních a středních škol. Stačí vyplnit kvíz přes Kahoot! a překročit určenou hranici bodů, abyste se dostali do slosování o ceny.

Sdílet tento příspěvek