Severské státy se shodly na pokračující podpoře Ukrajině

Severské evropské státy podporují snahu Ukrajiny stát se členem Evropské unie a NATO, a budou Kyjevu poskytovat politickou, finanční, humanitární a vojenskou podporu tak dlouho, jak bude třeba. Ve společném prohlášení to dnes uvedli vysocí představitelé severských zemí, kteří se sešli ve Finsku k jednání o aktuálních bezpečnostních otázkách, severské spolupráci a další podpoře Ukrajině.

Na předem neohlášenou návštěvu do Finska přicestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se summitu severských zemí zúčastnil. Ukrajina se už déle než rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Jak informovala agentura Reuters, Ukrajina a severské země se shodly na potřebě dalších sankcí proti Rusku. Norský premiér Jonas Gahr Störe prohlásil, že přítomnost ukrajinského prezidenta na severské půdě pokládá za znamení naděje. „Válka musí skončit a musí ji skončit agresor,“ dodal.

Předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová řekla, že Ukrajina potřebuje podporu nyní, ne v budoucnosti a islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová uvedla, že na summitu Rady Evropy v Reykjavíku se bude mimo jiné jednat o registru škod napáchaných Ruskem.

Švédský premiér Ulf Kristersson ocenil důležité kroky, které EU přijímá, aby Ukrajině poskytla střelivo. Hostitelem schůzky severských zemí, která se konala v prezidentském paláci v Helsinkách, byl finský prezident Sauli Niinistö.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek