Eurodesk Awards 2023: velký úspěch Eurocenter

V soutěži Eurodesk Awards 2023 se na národní úrovni umístily na předních oceněných místech projekty z pěti regionálních Eurocenter. Projekty se zaměřily na představení příležitostí nabízených EU pro mladé lidi a studenty. Oceněnými byli autoři projektů Martin Fišer z Eurocentra Liberec, Adéla Rypková z Eurocentra Ústí nad Labem, Nikola Pavlůsková a Aneta Kompérová z Eurocentra a Europe Direct Brno, Markéta Novotná z Eurocentra Karlovy Vary a Nikola Kalčíková z Eurocentra Plzeň.

Eurocentra jsou součástí Odboru komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády České republiky. Jedná se o informační místa o Evropské unii pro občany. Eurocentrum najdete v každém regionu v České republice. Pro veřejnost nabízí nejen informace o dění v EU nebo o fondech, ale zároveň pořádají bezplatné odborné a informační akce o EU pro veřejnost a přednášky pro žáky a studenty.

Eurodesk působí ve 37 zemích a uděluje už od roku 2011 cenu Eurodesk Awards na mezinárodní úrovni pro projekty členů sítě Eurodesk, které pomáhají mladým lidem objevit a využít příležitosti, jež Evropa nabízí. Tento ročník byl specifický tím, že byly oceněny přihlášené projekty i na úrovni České republiky. Projekty byly hodnoceny z hlediska jejich dopadu na regionální úrovni.

Z přihlášených projektů byl nejúspěšnější a nad všemi vynikl projekt „Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem“ Martina FišeraEurocentra Liberec. Tento projekt získal nejvyšší počet bodů ze všech na úrovni České republiky. Eurocentrum Liberec navíc přihlásilo další dva projekty (Mezinárodní den a Den Evropy: Speak Dating a Flag Parade), které byly rovněž velmi úspěšné. Z důvodu četnosti a kvality projektů tak získal Martin Fišer nejvyšší ocenění. Všechny tyto projekty budou zařazeny do mezinárodního katalogu „Eurodesk Awards Catalogue 2023“, aby mohly inspirovat další multiplikátory a pracovníky s mládeží po celé Evropě.

Projekt se zaměřil na motivování mladých lidí ke studiu cizích jazyků, poznávání různých kultur a k cestování a využívání příležitostí nabízených EU. Akce se zúčastnilo 310 žáků základních a středních tříd. Žáci měli příležitost diskuse v cizím jazyce s 15 cizinci z Libereckého kraje. Další nabízenou aktivitou byl workshop znakového jazyka, dabování cizojazyčných filmů,  vědomostní soutěž „Riskuj s jazyky“, skládání hlavolamu EU nebo možnost si prohlédnout nejlepší výtvarné práce soutěže „Evropský den jazyků“. Studenti se mohli také dozvědět více o příležitostech nabízených EU jako je Erasmus+.

Na další oceněné pozici se umístil workshop „Vyjeď do Evropy!“ Adély Rypkové Eurocentra Ústí nad Labem. Projekt poskytl žákům středních škol informace o různých programech EU, které by mohli jednou využít. V týmech měli za úkol zpropagovat a představit svým spolužákům jeden z projektů mobility EU jako je studium v zahraničí, výměna mládeže, stáže v institucích EU apod. Žáci si tak vyzkoušeli roli učitele, a zároveň získali zábavnou cestou povědomí o užitečných projektech EU.

Oceněné byly rovněž Nikola Pavlůsková a Aneta KompérováEurocentra a Europe Direct Brno s jejich projektem „Speak Dating“.  Projekt byl uspořádán při příležitosti Evropského dne jazyků 2022. Cílem bylo poskytnutí platformy pro procvičení cizích jazyků v mluvené formě s rodilými mluvčími nebo lektory z evropských i mimoevropských zemí. Akce byla motivována konceptem „speed dating“, ve kterém mohli účastníci najít jazyk, který by se rádi naučili, případně zemi, kterou by chtěli navštívit například prostřednictvím Erasmu+ nebo Evropského sboru solidarity.

Literární festival PERIFERIE Markéty Novotné z Eurocentra Karlovy Vary se rovněž řadí mezi úspěšné a oceněné projekty. Třídenní literární festival proběhl v Sokolově, regionu se silným zastoupením umělců poetry slamu, performativního žánru poezie. Festival tak účastníkům nabídl vystoupení básníků a slamerů, dále tvůrčí dílny, literární soutěže pro studenty, workshopy, přednášky spisovatelů a učitelů nebo přednášku Eurodesku o evropském roku mládeže, aktivitách Time to move, Discover EU a mobilitě pro mládež.

V neposlední řadě byl oceněn Evropský kvíz Nikoly KalčíkovéEurocentra Plzeň. Ten se konal v říjnu 2022 v prostorách bývalé nádražní budovy v centru Plzně. Téměř třicet studentů středních škol mělo možnost tematicky procestovat Evropu křížem krážem a dozvědět se zábavnou formou o příležitostech neformálního vzdělávání za hranicemi České republiky. Díky pozitivnímu ohlasu rozšiřuje Eurocentrum Plzeň tuto aktivitu i do škol v jiných městech.

Mezi oceněnými projekty byla také soutěž Rozhoduj o Evropě , na jejíž realizaci se Eurocentra také podílí.

Autorka: Martina Wranová

Zdroj: Eurodesk.eu, DZS

Foto: Eurodesk.eu, Eurocentra, DZS

Sdílet tento příspěvek