Maďarský parlament schválil reformu justice, která má uvolnit peníze z fondů EU

Maďarský parlament dnes schválil zákon, který má posílit nezávislost soudnictví. Justiční reforma byla podmínkou pro uvolnění části zadržovaných prostředků z fondů Evropské unie, informovala agentura DPA.

Na podobě reformy se koncem dubna dohodla maďarská vláda s Evropskou komisí. Unijní instituce vedou s Maďarskem dlouholetý spor o dodržování evropských hodnot. Za problematické považují omezování nezávislosti justice, médií a omezování práv migrantů či výpady proti nevládním organizacím nebo sexuálním menšinám.

Reforma mimo jiné obnovuje většinu pravomocí nezávislé Státní soudní rady (OBT), o které v rámci minulých změn přišla ve prospěch vládě podřízeného Státního soudního úřadu (OBH). Při dnešním hlasování pro novelu zvedlo ruku 151 poslanců, z toho 19 z řad opozice. Dvacet tři zákonodárců se zdrželo a proti nebyl nikdo.

Soudní balíček je považován za důležitý milník v uvolňování přístupu k finančním prostředkům, které Maďarsko potřebuje, protože jeho ekonomika stagnuje a inflace přesahuje 25 procent. Podle DPA má Maďarsko schválením reformy získat přístup k 13,2 miliardy eur (310 miliardám korun) z unijních fondů soudržnosti.

EU v současné době zadržuje Maďarsku přibližně 30 miliard eur (705 miliard korun) z unijních fondů, včetně 12 miliard eur (282 miliard korun) z fondu pro obnovu hospodářství po pandemii covidu-19. Uvolnění těchto prostředků je vázáno na mnohem širší reformy, které mají v Maďarsku obnovit právní stát, připomíná DPA.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek