Premiér Petr Fiala v Praze jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen

Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 2. května v Kramářově vile setkal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Společně hovořili o energetických projektech, ale také o zásadních aktuálních mezinárodních záležitostech. Kromě českého předsedy vlády se předsedkyně Komise v odpoledních hodinách na Pražském hradě setkala i s prezidentem Petrem Pavlem.

Mezi stěžejní okruhy úterního jednání předsedy vlády Petra Fialy a šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyen patřila v současné době široce diskutovaná témata evropské a světové politiky, ale také oblasti, které se přímo týkají České republiky. „Řešili jsme hlavně energetické projekty a Národní plán obnovy, pomocí kterého hodláme mj. zvýšit energetickou soběstačnost Česka,“ uvedl premiér Fiala.

„Velmi rád jsem v Kramářově vile přivítal Ursulu von der Leyenovou. Hovořili jsme především o energetických projektech a Národním plánu obnovy, jehož prostřednictvím chceme mimo jiné zvýšit energetickou soběstačnost České republiky,“ uvedl na Twitteru český premiér.

Na Pražském hradě se jednalo především o Ukrajině

Po setkání s premiérem Fialou zamířila Ursula Von der Leyen na Pražský hrad, kde se setkala s prezidentem České republiky Petrem Pavlem. S tím se měla šéfka Komise původně sejít již během Pavlovy dubnové návštěvy Bruselu. Z osobních důvodů však schůzku zrušila a přijala Pavlovo pozvání na její náhradní termín v Praze. S českým prezidentem hovořila o Zastoupení Evropské komise v Česku, vztazích EU se Spojenými státy a Čínou, klimatické politice a samozřejmě Ukrajině. Na tiskové konferenci uzavírající diplomatickou návštěvu Von der Leyen, šéfka Komise například oznámila, že Evropská komise v souvislosti s válkou na Ukrajině navrhne zákon o produkci munice v EU, což by mělo urychlit její výrobu na evropském kontinentu. V neposlední řadě Von der Leyen také poděkovala českým občanům za solidaritu s ukrajinskými uprchlíky. Český prezident ocenil stanoviska šéfky EK ve vztahu k Ukrajině, Číně či rozšiřování EU. „Oceňuji její konzistenci a odvahu při vyjadřování názorů, které ne vždy jsou přijímány s jednomyslným pochopením,“ řekl. 

„Ráda jsem se v Praze setkala s Petrem Pavlem. Poděkovala jsem mu za pevnou podporu Česka Ukrajině. Musíme urychleně zintenzivnit výrobu, nákup a dodávky munice,“ napsala Von der Leyen na Twitter

Zdroj: Úřad vlády, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek