Pravidla schválená Evropským parlamentem pomohou v boji proti celosvětovému odlesňování

Globální odlesňování je jedním z palčivých problémů dnešní doby. Lesy jsou klíčovým prvkem v regulaci klimatu, ochraně biodiverzity a zachování zdravého životního prostředí. Evropský parlament minulý týden výraznou většinou hlasů schválil návrh nařízení proti odlesňování, který ukládá společnostem povinnost zajistit, aby výrobky prodávané v EU nepocházely z odlesněných oblastí.

Hlavní příčinou celosvětového odlesňování a degradace lesů je rozšiřování zemědělské půdy, což je ve velké míře spojeno s produkcí zemědělských produktů. Evropská unie se jako významný dovozce zemědělských výrobků snaží snížit svůj dopad na globální odlesňování tím, že zajistí, aby tyto produkty a související výrobky nepocházely z oblastí, kde k poškozování lesů dochází.

Ve středu 19. dubna 2023 Evropský parlament schválil návrh nařízení o zpřístupňování některých produktů spojených s odlesňováním a poškozováním lesů na trhy EU a jejich vývozu. Cílem nařízení je omezit odlesňování a degradaci lesů způsobené rozšiřováním zemědělské půdy, která je využívána k produkci vybraných komodit, konkrétně skotu, kakaa, kávy, palmového oleje, sóji a dřeva. Právě tyto komodity podle Evropské komise k odlesňování přispívají nejvíce.

Nová pravidla se vztahují i na produkty, které tyto suroviny obsahují nebo při jejichž výrobě byla některá z nich použita (např. čokoláda, výrobky ze dřeva, výrobky z kůže) a také na zvířata, která byla některou ze surovin krmena. Kromě toho poslanci do pravidel zařadili také kaučuk, dřevěné uhlí, výrobky z papíru a některé deriváty palmového oleje.

Návrh stanoví, že:

  • Společnosti budou muset příslušným orgánům EU poskytnout relevantní data o výrobcích, které v EU prodávají, jako např. souřadnice pro určování polohy. Orgány EU pak budou moci prostřednictvím satelitního sledování nebo analýzy DNA kontrolovat, odkud výrobky skutečně pochází.
  • Evropská komise do 18 měsíců od vstupu nařízení v platnost rozdělí jednotlivé státy či jejich části na oblasti s nízkým, středním a vysokým rizikem. Výrobky z oblastí s nízkým rizikem budou při plnění požadavku „náležité péče“ procházet pouze zjednodušeným postupem.
  • Čím vyšší je v dané oblasti riziko odlesňování, tím častěji budou orgány EU provádět kontroly. Pro země s vysokým rizikem bude kontrolováno 9 % hospodářských subjektů, pro země se středním rizikem 3 % subjektů a u zemí s nízkým rizikem 1 % subjektů.
  • Pokud některý hospodářský subjekt pravidla poruší, bude čelit odrazujícím postihům odstupňovaným podle závažnosti. Maximální výše pokuty bude stanovena na minimálně 4 % z celkového ročního obratu subjektu v EU.

Odlesňování v číslech:
Podle odhadu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) bylo v letech 1990 – 2020 odlesněno 420 milionů hektarů lesů, což představuje území větší než rozloha EU. Produkty spotřebované v EU jsou odpovědné přibližně za 10 % celosvětového odlesňování. Více než dvě třetiny z toho připadají na výrobky z palmového oleje a sóji.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek