Ekonomika EU po stagnaci opět vykazuje růst, v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta

Ekonomika Evropské unie v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat o 0,3 procenta. V rychlém odhadu to dnes uvedl statistický úřad Eurostat, jehož údaj o desetinu procentního bodu předčil očekávání ekonomů. V posledním loňském čtvrtletí ekonomika EU stagnovala a hrubý domácí produkt (HDP) vykázal nulový růst. V meziročním srovnání se HDP za první čtvrtletí zvýšil o 1,3 procenta.

Ekonomika dvacítky zemí eurozóny podle dnešního odhadu Eurostatu vzrostla v prvních třech měsících roku proti posledním loňskému čtvrtletí o 0,1 procenta. Meziročně pak o stejnou hodnotu jako v celé unii.

Hlavní evropské ekonomiky vykázaly nižší růst, než činí celounijní průměr. Německé hospodářství po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku nyní stagnovalo, ačkoli ekonomové očekávali mírný růst. Francouzská ekonomika vzrostla o 0,2 procenta, italská a španělská vykázaly růst shodně o 0,5 procenta.

Z desítky zemí, jejichž údaje má Eurostat už k dispozici, výrazně nejvíce vzrostla ekonomika Portugalska (1,6 procenta). Do záporných čísel se dostalo Rakousko (-0,3 procenta) a Irsko (-2,7 procenta).

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek