Europol: Česko, Finsko a Maďarsko rozbily síť zaměřenou na prostituci

Českým, finským a maďarským úřadům se podařilo rozbít zločineckou síť podezřelou z provozování mezinárodní prostituce. Oběti, většinou z Česka, byly převáženy k sexuálnímu vykořisťování ve Finsku a dalších skandinávských zemích. Během operace, koordinované policejní organizací Europol a agenturou Eurojust, policie zadržela 13 lidí a identifikovala více než 90 obětí, informoval Europol ve svém prohlášení.

Policisté rovněž zabavili 200.000 eur (4,7 milionu Kč) v hotovosti, čtyři luxusní automobily, tři byty, 40 mobilních telefonů, čtyři notebooky, čtyři tablety, brokovnici a střelivo. Zmrazeno bylo osm bankovních účtů.

„Vyšetřování výsledků této operace stále pokračuje, protože celkový počet obětí české, maďarské a rumunské národnosti je vyšší než 400,“ dodal Europol.

Čeští členové zločinecké sítě, která si podle všeho vydělala minimálně 3,3 milionu eur (77,5 milionu Kč), působili jako koordinátoři a nabízeli služby obětí na internetových stránkách. „Pachatelé si mohli oběti předem rezervovat, zatímco rotační systém umožnil nabízení vykořisťovaných obětí na více místech,“ popsala policejní organizace.

Vyšetřování dobře organizované zločinecké sítě, schopné působit na dálku z různých míst, převážně z České republiky a Finska, začalo již v srpnu 2021.

Mluvčí české Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej před dvěma týdny uvedl, že česká policie stíhá v souvislosti s organizováním a provozováním sexuálních služeb v Česku a Finsku osm lidí. Pachatelé podle kriminalistů dopravovali ženy do místa prostituce – ať už na Ostravsko, jiná místa v ČR nebo do Finska. V cizině jim hradili ubytování a letenky. „Dále zajišťovali inzerci poskytovaných služeb na erotických internetových portálech a komunikaci s jejich zákazníky,“ uvedla česká policejní centrála. Od dívek pak pachatelé vyžadovali a přebírali část jejich výdělku, kterou si rozdělovali.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek