Evropská komise představila návrh reformy rámce krizového řízení bank a pojištění vkladů

Balíček legislativních změn, který Evropská komise představila 18. dubna, cílí na celkové posílení finanční stability v Unii, vyšší ochranu daňových poplatníků a vkladatelů a podporu evropské ekonomiky a její konkurenceschopnosti.

Bankovní sektor EU je díky silnému krizovému řízení, dobře kapitalizovaným finančním institucím s vysokou likviditou a přísnému dohledu odolnější než kdy dříve. V minulosti se však ukázalo, že reakce na krach středně velkých a menších bank byla často mimo rámec standardních postupů pro řešení krizí. V některých případech byly použity peníze daňových poplatníků, místo aby se využily vnitřní zdroje banky nebo soukromé záchranné sítě financované odvětvím, jako jsou například systémy pojištění vkladů nebo krizové fondy pro banky.

V balíčku, který představila, Komise navrhuje reformu rámce pro krizové řízení a pojištění vkladů (CMDI) prostřednictvím legislativních změn:
směrnice o ozdravných postupech a řešení problémů bank BRRD
nařízení o jednotném mechanismu pro řešení problémů SRMR (platí jen v členských státech bankovní unie)
směrnice o systémech pojištění vkladů DGSD

Navrhovaná reforma umožní orgánům příslušným k řešení zajistit, že jakákoli banka, bez ohledu na její velikost nebo obchodní model, která se dostane do problémů, bude moci řízeně odejít z trhu s pomocí široké škály nástrojů a postupů. V případě bankovní krize bude rovněž snazší využít odvětvím financované záchranné sítě k ochraně jmění vkladatelů prostřednictvím převedení jejich prostředků do jiné, stabilní banky.  Použití záchranných sítí k tomuto účelu však musí pouze doplňovat vnitřní schopnost bank absorbovat ztráty: tato schopnost zůstává první obrannou linií. Cílem reformovaného rámce je zabezpečit, aby byly pokryty všechny ztráty, které vzniknou v souvislosti s úpadkem banky, a zároveň minimalizovat riziko použití veřejných finančních prostředků.

Co se týče ochrany vkladatelů, návrh rozšiřuje ochranu vkladů nejen na soukromé osoby, ale také na veřejné subjekty, jako jsou nemocnice, školy a obce a na peníze klientů uložené v určitých typech klientských fondů například investičními společnostmi, platebními institucemi či institucemi elektronických peněz. Návrh také zahrnuje další opatření ke sjednocení ochrany pro vysoké zůstatky na bankovních účtech, které dočasně přesahují limit 100 000 eur v důsledku konkrétních životních událostí, jako jsou dědictví nebo pojistné plnění. Navrhovaný balíček nyní projedná Evropský parlament a Rada.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Evropská komise

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek