Evropská komise představí plán, jak zajistit dostatek léků v zemích EU

Evropská komise dnes představí dlouho očekávaný plán, který má přispět k zajištění dostatku léků ve všech zemích Evropské unie. Podle informací uniklých do médií je součástí strategie například úprava patentové ochrany nových léků ve snaze usnadnit výrobu levnějších generických medikamentů. Unijní činitelé zároveň hovoří o tom, že by reforma neměla bránit firmám v inovacích, naopak je podpořit například u antibiotik.

Unijní exekutiva začala připravovat obrysy jednotného trhu s léky v době covidové pandemie, kdy státy překotně řešily společné nákupy vakcín a vyrovnávaly se s nedostatkem některých léků. Komise zdůrazňuje, že nebude členským zemím zasahovat do jejich pravomocí při určování cen léků či jejich distribuci, hodlá však pomoci k vyrovnání dosud velmi rozdílné situace v dostupnosti konkrétních léčiv v různých státech.

Výrobci by prostřednictvím nového systému patentové ochrany měli být motivováni, aby uváděli přípravek do prodeje ve všech unijních zemích, jinak o ochranu přijdou dříve. Činitelé komise hovořili také o tom, že chtějí v nové strategii lépe předcházet nedostatkům léků v krizových případech. Součástí plánu podle nich bude i urychlení schvalovacího procesu pro nové přípravky.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek