EU musí mít více dodavatelů kritických surovin, řekla Metsolaová v Praze

Evropská unie má ve světě vedoucí roli v oblasti zelené a digitální transformace, musíme se ale naučit to lépe vysvětlovat a být sebevědomí v našich přednostech, řekla v Praze předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Tématem dnešního druhého dne konference předsedů parlamentů zemí EU je mezinárodní spolupráce demokracií a závislost na totalitních režimech, do Prahy se k této příležitosti sjelo na 50 evropských delegací.

V pondělí to bylo 14 měsíců od chvíle, kdy začala další válka Evropě. Dnes jsme nejen ve městě Václava Havla, ale i přímo v místnosti, kde Česko uvítalo první ukrajinské uprchlíky,“ uvedla svůj proslov předsedkyně europarlamentu v sále pražského Kongresového centra.

Ruská invaze na Ukrajinu podle Metsolaové Evropské unii ukázala, jak problematická může být závislost na nedemokratickém režimu v důležitých surovinách jako ropa nebo plyn. Unie podle předsedkyně „nesmí své chyby opakovat“ a musí rozšířit spektrum svých dodavatelských řetězců a spolupracovat se světovými demokraciemi.

Silikonové fotovoltaické jednotky, lithiové baterie … to vše je potřebné k naplnění Pařížské dohody a plnění Green dealu (unijní Zelené dohody). Musíme omezit dodávky ze zemí, které nesdílejí evropské hodnoty,“ navázal v Praze svým projevem předseda polského Senátu Tomasz Grodzki.

Česko bude společně s dalšími členy EU v příštích měsících jednat o unijní normě o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act), která počítá s rozšířením produkce lithia, kobaltu, titanu a dalších materiálů využívaných v zelených či digitálních technologiích. Tyto klíčové suroviny nyní získává Evropa především z Číny, například v případě hořčíku a lithia tvoří podíl z Číny více než 97 procent. Evropská komise navrhuje, aby EU produkovala desetinu, zpracovávala 40 procent a recyklovala 15 procent své každoroční spotřeby strategických materiálů, a především aby z jediné mimoevropské země mohlo pocházet nejvýše 65 procent dodávek konkrétního materiálu.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek