Druhý den návštěvy prezidenta ČR v Bruselu

Český prezident Petr Pavel dnes absolvoval druhý den zahraniční návštěvy v Bruselu. První dva dny se věnoval setkání se špičkami Severoatlantické aliance. Na seznamovacích jednáních se český prezident s unijními představiteli potká v pátek. Cesta do Bruselu pro Petra Pavla představuje první zahraniční návštěvu v roli prezidenta České republiky.

Do hlavního města Belgie nově úřadující český prezident vycestoval na tři dny. Hlavní body evropské agendy jsou na pořadu jednání až v pátečním závěru prezidentovy návštěvy sídla Evropské unie. Jeho první kroky vedly do sídla Severoatlantické aliance, kde v rámci své vrcholné vojenské kariéry strávil několik let. Během jednání s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem došlo především na témata jako je Ukrajina či český rozpočet na obranu. Netradičně se prezident ČR a Stoltenberg na půdě Severoatlantické aliance věnovali i tématu Číny jako vojenského a bezpečnostního rizika.

Prezident ČR rovněž zavítal i do Evropské školy, kterou navštěvují především děti zaměstnanců institucí Evropské unie a zúčastnil se diskuze se zástupci bruselských think-tanků. 

Vzhledem k probíhajícímu zasedání Evropského parlamentu proběhne hlavní část evropského programu až během zítřejšího dopoledne. Prezident se měl během pátečního kola jednání sejít i s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen, ta však jednání z osobních důvodů zrušila. 

Zdroj: Kancelář prezidenta republiky ĆR

Autorka: Barbora Novotná, euroskop.cz

Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek