Europoslanci projednají zatykač na Putina a budou hlasovat o odlesňování

Poslanci Evropského parlamentu se dnes dopoledne na plenárním zasedání ve Štrasburku zaměří na problém deportací ukrajinských dětí do Ruska. Jednat budou také o zatykači, který kvůli převozům dětí z Ukrajiny do agresorské země vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Debaty v parlamentu se má zúčastnit místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Odpoledne budou poslanci hlasovat o opatření, které má zamezit, aby se v EU prodávaly výrobky způsobující odlesňování v Amazonii a na dalších místech světa.

Ukrajinská platforma Children of War (Děti války), která se zaměřuje na pátrání po dětech zmizelých během války na Ukrajině, registruje nyní 19.384 deportovaných dětí. Vrátit na Ukrajinu se podle ní zatím podařilo 361 dětí. Soud ICC v Haagu připisuje zodpovědnost za deportace přímo ruskému prezidentovi Putinovi a ruské zmocněnkyni pro práva dětí Mariji Lvovové-Bělovové; na oba jmenované vydal v polovině března zatykač.

Odpoledne europoslanci mají hlasovat o zákazu prodeje výrobků způsobujících odlesňování ve světě. O právním předpisu už Evropský parlament dosáhl předběžné dohody s členskými státy Evropské unie. Opatření se bude vztahovat na dobytek, kakao, kávu, palmový olej, sóju, dřevo nebo kaučuk. Prodejce bude muset před uvedením výrobků z těchto surovin na unijní trh ověřit, že nejsou spojeny s odlesňováním kdekoli na světě, a vydat v této souvislosti prohlášení. Prodejci budou mít povinnost také zkontrolovat, že při vzniku těchto výrobků nebyla narušena práva původních obyvatel daných oblastí.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek