EU se shodla na podpoře evropské výroby čipů, pomoci má 43 miliard eur

Evropská unie chce do konce desetiletí podpořit vývoj a výrobu polovodičů investicemi ve výši 43 miliard eur (zhruba bilion korun) a zdvojnásobit svůj podíl na jejich celosvětové produkci na 20 procent. Shodli se na tom včera zástupci členských zemí a Evropského parlamentu, kteří dojednali konečné podmínky normy reagující na nedávný nedostatek těchto součástek klíčových pro výrobu aut či elektroniky. Aby vstoupila v platnost, musí ji potvrdit Rada EU a plénum Evropského parlamentu.

Evropské firmy v minulých dvou letech v souvislosti s pandemií covidu-19 a prudkým růstem poptávky při následného hospodářského oživení začal trápit nedostatek polovodičů. Při jejich dovozu jsou evropské státy závislé především na Tchaj-wanu či dalších asijských zemích. Evropská komise proto loni navrhla normu označovanou jako Chips Act, která má tuto závislost zásadně snížit a přilákat výrobce čipů do Evropy.

EU hodlá na podporu vývoje, výroby a zajišťování dostatku čipů získat z veřejných i soukromých peněz zmíněných 43 miliard eur. Celkem 3,3 miliardy eur mají pocházet přímo z unijního rozpočtu v rámci iniciativy nazvané Čipy pro Evropu, která se zaměřuje hlavně na výzkum a vývoj nových technologií. Další peníze mají jít na podporu soukromých investic při výrobě čipů pro členské země. Unie chce v rámci dohodnutých pravidel také lépe monitorovat případný nedostatek polovodičů a efektivněji koordinovat reakci v krizových situacích.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek