Poslanci Evropského parlamentu vyzvali k uspořádání summitu o kontrole umělé inteligence

Poslanci Evropského parlamentu včera vyzvali světové lídry k uspořádání summitu, který by našel způsob, jak kontrolovat vývoj pokročilých systémů umělé inteligence (AI), jako je ChatGPT. Podle agentury Reuters uvedli, že se vyvíjejí rychleji, než se očekávalo.

Dvanáct europoslanců, kteří pracují na unijních právních předpisech týkajících se této technologie, vyzvalo amerického prezidenta Joea Bidena a předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou ke svolání vrcholné schůzky. Uvedli také, že firmy zabývající se umělou inteligencí by měly být zodpovědnější.

Prohlášení přišlo několik týdnů poté, co majitel Twitteru Elon Musk a více než tisícovka akademiků, expertů a podnikatelů zapojených do vývoje umělé inteligence požadovali šestiměsíční pauzu ve vývoji systémů výkonnějších než nejnovější generace ChatGPT. Chatbot společnosti OpenAI podporované Microsoftem dokáže napodobovat člověka a vytvářet text a obrázky na základě pokynů.

V otevřeném dopise, který v březnu zveřejnila nezisková organizace Future of Life Institute, se objevilo varování, že umělá inteligence může šířit dezinformace nebývalou rychlostí. Podle signatářů petice stroje mohou „přečíslit, přechytračit, zastarat a nahradit“ člověka, pokud nebudou kontrolovány.

Poslanci Evropského parlamentu uvedli, že nesouhlasí s některými tvrzeními v petici. „Nicméně souhlasíme s hlavním poselstvím dopisu: s rychlým vývojem výkonné umělé inteligence vidíme potřebu významných politických opatření,“ dodali.

Zákonodárci v dopise vyzvali demokratické i „nedemokratické“ země, aby se zamyslely nad možnými způsoby řízení a aby byly zdrženlivé při prosazování velmi výkonné umělé inteligence.

Evropská komise před téměř dvěma lety navrhla pravidla pro zákon o umělé inteligenci, podle něhož mají být nástroje tohoto typu klasifikovány podle vnímané míry rizika, od nízké po nepřijatelnou.

Čínský úřad pro správu kyberprostoru (CAC) minulý týden představil návrh opatření pro systémy umělé inteligence s tím, že chce, aby firmy předkládaly úřadům posouzení bezpečnosti předtím, než svou nabídku spustí pro veřejnost.

Bidenova administrativa rovněž žádá veřejnost o připomínky k možným opatřením týkajícím se odpovědnosti za systémy umělé inteligence, neboť se objevují otázky ohledně jejich dopadu na národní bezpečnost a vzdělávání.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek