Představitelé států i organizací vyzvali k uklidnění situace v Súdánu

Představitelé jednotlivých zemí a organizací včetně OSN, Evropské unie, Spojených států, Británie, Saúdské Arábie či Ruska dnes vyjádřili znepokojení nad vývojem v Súdánu, kde spory mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) přerostly v rozsáhlé střety. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

K okamžitému ukončení násilí v Súdánu vyzval šéf OSN António Guterres, který o situaci hovořil s vedením Africké unie, představiteli Egypta i obou znepřátelených stran v Súdánu.

Také šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell vyzval všechny zapojené síly k okamžitému ukončení násilí. „Vyhrocení situaci jenom ztíží. Ochrana občanů je prioritou. Všichni pracovníci EU v zemi jsou v bezpečí,“ napsal Borrell na twitteru.

K uklidnění situace vyzval na twitteru i britský ministr zahraničí James Cleverly. „Pokračující násilí napříč Súdánem musí okamžitě přestat,“ uvedl šéf britské diplomacie.

V súdánské metropoli Chartúm i v dalších městech se podle svědků od rána ozývá silná střelba. RSF tvrdí, že se zmocnily prezidentského paláce, kde sídlí velitel armády, a mezinárodního letiště v hlavním městě. Současný vývoj následuje po několika dnech napětí mezi armádou a RSF.

Súdán se potýká s politickou nestabilitou od jara 2019, kdy po několika měsících masových protivládních protestů armáda svrhla dlouholetého autoritářského prezidenta Umara Bašíra. Moc následně převzala dočasná vláda, v níž byli zastoupeni civilisté i vojáci. Armáda měla předloni na podzim moc předat civilistům, místo toho však provedla převrat.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken dnes na návštěvě Vietnamu v Hanoji řekl, že situace v Súdánu je nestálá. Existuje ale podle něj naděje, že se tam podaří dokončit přechod k civilní vládě.

„Naléhavě vyzýváme strany konfliktu, aby projevily politickou vůli a zdrženlivost a okamžitě podnikly kroky vedoucí k příměří,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Moskva také uvedla, že za zvýšených bezpečnostních opatření i nadále funguje ruské velvyslanectví v Chartúmu.

Hluboce znepokojena vyhrocením konfliktu v Súdánu je také Saúdská Arábie. Její diplomacie armádu a milice vyzvala, aby místo konfliktu zvolily dialog. Po uklidnění krize volají také Spojené arabské emiráty. Jejich velvyslanectví v Chartúmu podle zpráv státních médií situace sleduje s velkými obavami a vyzývá k „nalezení mírumilovného řešení krize mezi zúčastněnými stranami,“ napsal server Al-Džazíra.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek