Slovenská vláda podpořila návrh na výcvik ukrajinských vojáků na Slovensku

Slovenská vláda dnes schválila návrh na výcvik ukrajinských vojáků na území Slovenska v rámci příslušné mise EU. Předlohu, která počítá také s vysláním několika slovenských vojáků do unijních vojenských struktur na podporu asistenční mise EU pro Ukrajinu, ještě posoudí parlament. Také v Česku už cvičí vojáci z Ukrajiny, která od loňského února čelí vojenské invazi ruské armády.

Ministerstvo obrany uvedlo, že slovenská armáda bude moci podle návrhu poskytovat v rámci programu výcvik ukrajinským vojákům na Slovensku i za možné účasti vojenských instruktorů z členských zemí EU, ze Spojených států a z Británie. Celkově by v rámci jednoho cyklu mohlo na Slovensku působit 900 vojáků z těchto zemí.

Jednotlivé bloky výcviku mají trvat od jednoho do 12 týdnů. Zaměří se například na cvičení v taktice a střelby, na výcvik v oblasti radiační chemické a biologické ochrany či na dovedností protivzdušných, ženijních, dělostřeleckých, zdravotnických a logistických jednotek.

Už loni se na Slovensku konala série cvičení pod názvem European Shield, a to za účasti vojáků ze zemí NATO a Ukrajiny.

EU počítá s tím, že poskytne výcvik až 30.000 ukrajinským vojákům. Česko slíbilo, že na svém území vycvičí asi 4000 Ukrajinců.

Slovensko od začátku ruské invaze na Ukrajinu pomáhá Kyjevu vojensky i humanitárně, Naposledy Bratislava v březnu rozhodla o předání nevyužívaných stíhaček MiG-29 a části raketového systému Kub Ukrajině.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek