Předsedkyně Evropské komise navštívila Peking

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen v minulém týdnu spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem vycestovala do Pekingu. Návštěva byla důležitým gestem na poli evropsko-čínských vztahů.

Cesta je reakcí na zhoršující se bilaterální vztahy mezi Evropskou unií (EU) a Čínou, což souvisí zejména s rostoucím napětím mezi oběma stranami v důsledku čínských protiopatření vůči sankcím EU v oblasti lidských práv, ekonomickým nátlakem vyvíjeným na Litvu či postojem Číny k válce na Ukrajině. 

Dle strategie z roku 2019 jedná EU s Čínou v závislosti na konkrétní oblasti jako s partnerem pro spolupráci, hospodářským konkurentem nebo systémovým soupeřem. Rovnováha mezi výzvami a příležitostmi, které Čína nabízí, se však v průběhu posledních let výrazně proměnila.  EU taktéž dlouhodobě usiluje jak o posílení angažovanost a spolupráce Číny ve vzájemných vztazích, tak o přijetí větší čínské odpovědnosti pokud jde o řešení globálních a regionálních výzev.

„Naše společné setkání s prezidentem Si je příležitostí řešit nerovnováhu v našich hospodářských vztazích a zabývat se spoluprací v naléhavých globálních otázkách, jako je válka v Rusku a globální změny klimatu,“ uvedla von der Leyen na Twitteru

Dne 6. dubna se předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen nejprve zúčastnila setkání s Joergem Wuttkem, předsedou Obchodní komory Evropské unie v Číně, a zástupci různých evropských průmyslových odvětví přítomných v Číně. Později přijal Ursulu von der Leyen v rámci neformálního pracovního oběda premiér Li Kche-čchiang. Předsedkyně Evropské komise s premiérem Li diskutovala o tom, jak obnovit rovnováhu společných obchodních vztahů a jak využít potenciálu, který je evropské společenství Číně schopno nabídnou. V tomto kontextu jasně sdělila, že evropské firmy potřebují především rovné podmínky pro investice a poskytování svého zboží a služeb na čínském trhu. Ekonomiky EU a Číny jsou sice silně propojeny, obchodní deficit EU se však kvůli diskriminačním praktikám a absenci rovných podmínek mezi unijními a čínskými producenty zvyšuje.

Odpoledne se von der Leyen a prezident Emmanuel Macron setkali s prezidentem Si Ťin-pchingem. Toto setkání poskytlo příležitostí zabývat se nerovnováhou v hospodářských vztazích, zaměřilo se však také na spolupráci v naléhavých globálních otázkách, jako je válka na Ukrajině, globální změna klimatu či obavy  EU v oblasti lidských práv. Prezidentka von der Leyenová zdůraznila, že je třeba řešit nerovnováhu a rizika plynoucí ze závislostí a vývozu citlivých technologií, a  vyjádřila jistou obezřetnost vůči krokům, které Čína koná v souvislosti s válkou na Ukrajině. V rámci tiskové konference následně uvedla, že spoléhá na Čínu, že přímou ani nepřímou cestou neposkytne Rusku vojenský materiál. Od Číny naopak očekává, že podpoří spravedlivý mír, který bude respektovat územní suverenitu a celistvost Ukrajiny.

Po jednání Ursuly von der Leyen, Emmanuela Macrona a prezidenta Si Ťin-pchinga následovalo také bilaterální jednání předsedkyně Evropské komise s prezidentem Si.

Zdroj: Evropská komise, EEAS

Autorka: Barbora Novotná

Sdílet tento příspěvek