Šéf maďarské diplomacie Szijjártó jedná v Moskvě o energetice

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó je dnes na návštěvě Moskvy, kde jedná o energetické spolupráci. Se šéfem státní energetické korporace Rosatom Alexejem Lichačovem jednal o rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks a dohodl prodloužení smlouvy o nákupu většího množství ruského plynu, než stanovuje dlouhodobý kontrakt. Szijjártó řekl, že Rusko a spolupráce s ním zůstanou důležité pro energetickou bezpečnost Maďarska.

„Energetická bezpečnost Maďarska vyžaduje nepřetržité dodávky plynu, ropy a jaderného paliva. Splnění těchto tří podmínek vyžaduje nepřerušovanou maďarsko-ruskou spolupráci v oblasti energetiky. To není otázka politického vkusu, ale fyziky,“ napsal Szijjártó na facebooku.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács na twitteru uvedl, že Szijjártó s Lichačovem dohodl dodatek ke smlouvám o konstrukci a financování rozšíření jaderné elektrárny Paks. Schválit je musí Evropská komise. „Doufáme, že Evropská komise nebude chtít ohrozit dlouhodobou bezpečnost energetických dodávek pro Maďarsko,“ řekl šéf maďarské diplomacie. Podle Kovácse je rozšíření elektrárny Paks o dva nové reaktory nezbytné pro udržení rozumných cen elektrické energie. Jejich stavbu svěřila Budapešť ruskému Rosatomu.

Szijjártó také uvedl, že Evropa přečkala zimu z velké části bez ruských energetických surovin díky teplému počasí. Vzhledem k rostoucí poptávce po energii ze strany Číny a pomalému tempu rozvoje evropské energetické infrastruktury však podle něj „skutečný problém přijde až v nadcházející zimě“.

Maďarsko v roce 2021 s Gazpromem uzavřelo dlouhodobou smlouvu o dodávkách plynu. Loni se navíc s touto ruskou firmou dohodlo na dodávkách nad rámec již uzavřené smlouvy a nyní ruský plynárenský gigant souhlasil s prodloužením dodatečných dodávek, pokud bude Maďarsko potřebovat další plyn.

Šéf maďarské diplomacie má během nynější návštěvy Moskvy na programu také schůzku s ruským vicepremiérem Alexandrem Novakem

Vláda maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána se i v době, kdy jiné země kvůli válce na Ukrajině přestávají ruské energetické suroviny nakupovat, snaží udržet dodávky ruského plynu a ropy. Szijjártó dnes podle agentury RIA Novosti řekl, že Maďarsko více než 80 procent plynu dováží z Ruska.

Orbán, který je považován za nejbližšího spojence ruského prezidenta Vladimira Putina v Evropské unii, by chtěl protiruské sankce zrušit kvůli tomu, že podle něj vedly k obrovskému nárůstu cen energií a poškozují ekonomiky unijních zemí více než Moskvu.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek