Šéfka Evropské komise očekává od Číny, že podpoří mír respektující územní celistvost Ukrajiny

Předsedkyně Evropské Komise Ursula von der Leyenová spoléhá na Čínu, že přímou ani nepřímou cestou neposkytne Rusku vojenský materiál. Od Číny také očekává, že podpoří spravedlivý mír, který bude respektovat územní suverenitu a celistvost Ukrajiny. Von der Leyenová se tak podle agentury Reuters vyjádřila v Pekingu na tiskové konferenci po setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Šéfka EK rovněž vyjádřila podporu mírovému plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Čínský prezident podle ní zopakoval, že je ochotný jednat se Zelenským, jakmile k tomu budou vhodné podmínky.

Čínský prezident v březnu absolvoval třídenní státní návštěvu Moskvy a Peking v uplynulých týdnech představil vlastní mírový plán pro Ukrajinu. Řada západních zemí je ale vzhledem k těsným vztahům Číny a Ruska k čínskému návrhu skeptická, Si také zatím přímo nehovořil se Zelenským, jehož země se ruské agresi brání už déle než rok.

Tématem jednání byla podle agentury Reuters i situace kolem Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou provincii a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. „Stabilita v Tchajwanském průlivu je nesmírně důležitá a my máme velký zájem na zachování statu quo v této oblasti,“ řekla politička. „Napětí v by mělo být řešeno prostřednictvím dialogu,“ dodala.

Von der Leyenová na schůzce zdůraznila, že EU a Čína mají společnou odpovědnost řešit globální problémy, jako jsou například klimatické změny. „Chceme, aby Čína v tomto ohledu učinila konkrétní a ambiciózní závazky,“ podotkla.

„Rovněž jsme na schůzce vyjádřili obavy týkající se zhoršení situace v oblasti lidských práv v Číně, zvlášť pak v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang,“ prohlásila von der Leyenová.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek