Macron míří do Číny, spolu s von der Leyenovou se setká s prezidentem Siem

Ve snaze obnovit dynamiku francouzsko-čínských politických a ekonomických vztahů dnes francouzský prezident Emmanuel Macron zahájí třídenní návštěvu Číny. Macron se setká s nejvyššími čínskými státními představiteli, ale také se studenty nebo investory. Vedle Pekingu zavítá i do Kantonu. Části jednání se zúčastní i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Strategické otázky a mezinárodní krize, spolupráce tváří tvář světovým výzvám a ekonomické vztahy budou hlavními tématy Macronovy návštěvy, oznámil Elysejský palác.

Macron již dříve uvedl, že návštěvy v Číně využije k tomu, aby se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem „pracoval na návratu k míru“ na Ukrajině. Von der Leyenová nedávno vyzvala Peking, aby sehrál konstruktivní roli při nastolení míru na Ukrajině a uvedla, že Evropská unie je znepokojena přátelským postojem Číny vůči Rusku, které Ukrajinu před více než rokem napadlo. Peking by podle šéfky EK měl využít svých vazeb na Moskvu k omezení bojů. Válka na Ukrajině tak bude nejspíš jedním z bodů čtvrtečních třístranných jednání mezi Macronem, Siem a von der Leyenovou.

Čína je významný hráč z pohledu demografie, ekonomiky, vědy i diplomacie, uvedl Elysejský palác. Francie i Čína jsou také stálými členy Rady bezpečnosti OSN.

Von der Leyenová a Macron oznámili plánovanou cestu po konci summitu EU, na němž se evropští lídři mimo jiné shodli na investicích do snížení závislosti na zdrojích z Číny a dalších mimoevropských zemí. O detailech cesty jednali na začátku týdne v Paříži.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek