Evropská komise navrhla usnadnění digitalizace obchodního práva v EU

Evropská komise představila 29. března 2023 návrh směrnice, která má za cíl usnadnit podnikům v EU používání digitálních nástrojů a postupů v oblasti práva obchodních společností. Navrhovaná směrnice má zpřístupnit více informací o společnostech prostřednictvím systému propojení obchodních rejstříků, zajistit lepší výměnu informací napříč členskými státy a snížit administrativní zátěž pro podniky.

Navrhovaná směrnice cílí na posílení přeshraniční aktivity podniků a zvýšení transparentnosti a důvěry v podnikání v rámci EU. Kromě vyšší dostupnosti informací o společnostech návrh rovněž usiluje o zlepšení důvěryhodnosti údajů v obchodních rejstřících a usnadnění jejich použití při zakládání přeshraničních poboček a při dalších přeshraničních aktivitách.

Návrh obsahuje několik klíčových bodů:

  • Důležité informace o společnostech mají být zejména na úrovni EU veřejně dostupné prostřednictvím systému propojení obchodních rejstříků (BRIS). Návrh zároveň rozšiřuje seznam informací, které jsou v obchodních rejstřících obsažené.
  • Vyhledávání informací má být snazší, a to jak v systému propojení obchodních rejstříků, tak i ve dvou dalších systémech EU, které propojují vnitrostátní registry skutečných majitelů a insolvenční rejstříky.
  • Přesnost, spolehlivost a aktuálnost informací o společnostech má být zajištěna, například i pomocí kontrol jejich údajů před zapsáním do obchodních rejstříků ve všech členských státech.

Navrhovaná směrnice také cílí na snížení byrokratické zátěže přeshraničních podniků, a to především prostřednictvím uplatňování zásady „pouze jednou“. Ta umožnuje, aby společnosti při zakládání poboček a dalších podobných aktivitách v jiném členském státě nemusely znovu předkládat už jednou poskytnuté informace. Ty bude možné v každém státě získávat prostřednictvím systému propojení obchodních rejstříků.

Kromě toho návrh obsahuje zavedení jednotného unijního certifikátu společnosti, který by měl obsahovat základní soubor informací o podnicích a být dostupný zdarma ve všech jazycích EU. Stejně tak návrh zavádí vícejazyčný standardní vzor digitální plné moci EU, na jehož základě bude možné získat oprávnění zastupovat společnost v jiném členském státě. Návrh cílí také na odstranění nadbytečných formalit, jako například požadavek na ověřené překlady dokumentů.

Návrh směrnice nyní projedná Evropský parlament a Rada. Pokud bude přijat, členské státy budou mít dva roky na implementaci směrnice ve vnitrostátním právu.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Evropská komise, Unsplash

Sdílet tento příspěvek