Finsko dnes rozšíří řady NATO, stane se 31. členskou zemí

Finsko se dnes oficiálně stane členem Severoatlantické aliance. Necelý rok po podání přihlášky, k němuž se spolu se Švédskem rozhodlo kvůli ruské invazi na Ukrajinu, se stane 31. členskou zemí NATO. Slavnostní ceremoniál vyvěšení finské vlajky v alianční centrále v Bruselu bude předcházet zasedání ministrů zahraničí, kteří projednají mimo jiné další vojenskou podporu Kyjeva včetně jejího víceletého výhledu.

Severská země, která se stane členem NATO s nejdelší hranicí s Ruskem, se zařadí do transatlantického obranného bloku přesně v den 74. výročí jeho vzniku. Aliance se naposledy rozšiřovala před třemi lety, kdy do ní vstoupila Severní Makedonie. O vstup v současnosti usiluje také Švédsko, jehož žádost ratifikovalo 28 zemí, váhá však Turecko a Maďarsko. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pondělí prohlásil, že Helsinky se dočkaly nebývale rychlého přijetí a že je Stockholm bude následovat. Neodhadl však, kdy k tomu dojde. Švédští představitelé doufají v možnost, že se tak stane na červencovém summitu ve Vilniusu.

První alianční zasedání, do něhož se zapojí finský zástupce, bude bezprostředně po přijetí nového člena jednání šéfů diplomacií. Dvoudenní schůzka, na níž bude Česko reprezentovat ministr Jan Lipavský, bude věnována zejména dalším možnostem podpory Ukrajiny. Podle Stoltenberga by rychlé dodávky těžkých zbraní mohly Kyjevu pomoci dobýt zpět některá okupovaná území. Ministři budou hovořit i o rostoucí bezpečnostní výzvě představované Čínou včetně její podpory Ruska a o související situaci v Indo-Pacifiku.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek