Konference o prevenci obchodování s lidmi za sexuálními účely

Ve středu a čtvrtek, 29.-30. března, se konala pod taktovkou předsednictví Švédska v Radě EU Konference o modelech prevence k řešení poptávky podporující obchodování s lidmi za sexuálními účely. Konference se zúčastnili zástupci vlád některých členských států, odborníci z veřejných orgánů, občanské společnosti a mezinárodních organizací, a švédská královna Silvia. Projevy a panelové diskuse se věnovaly modelům prevence s cílem potírání vykořisťování a poptávky po obchodu s lidmi za sexuálními účely.

Konference shromáždila mezinárodní aktéry za účelem diskuse o způsobech a modelech, jak potírat vykořisťování osob v oblasti prostituce a obchodování s lidmi pro sexuální účely, a jak předcházet a chránit oběti a snižovat vědomou i nevědomou poptávku po takových službách.

Vykořisťování a zneužíváním osob se často odehrává na pozadí určité krize, kterou obchodníci s lidmi zneužívají, aby profitovali ze zranitelnosti lidí v nouzi. V souvislosti s ruskou válkou a agresí na Ukrajině se tyto nelegální aktivity rozšířily, přičemž 90 % obětí jsou ženy a děti. Zvláštní představitel a koordinátor OBSE pro boj proti obchodování s lidmi Valiant Richey a zástupkyně generálního tajemníka OSN pro sexuální násilí v konfliktech Pramila Pattern vyjádřili své vážné znepokojení nad zvýšením poptávky po obchodu s lidmi z Ukrajiny.

Analýza Thomson Reuters zjistila, že celosvětová internetová vyhledávání sexuálně vykořisťujících výrazů, které se konkrétně týkají ukrajinských uprchlíků, po vypuknutí války prudce vzrostla, konkrétně o 300 % k březnu 2022. Data z roku 2023 navíc ukazují, že taková poptávka vede obchodníky s lidmi k většímu nátlaku na ženy a děti.

Valiant Richey zdůraznil, že vědomá a nevědomá poptávka je zdrojem přijmu obchodníků s lidmi. Hodnota tohoto nelegálního obchodu dosahuje celosvětově přibližně 99 miliard dolarů ročně, což představuje vyšší zisk, než kterého dosahuje společnost Apple. Státy OBSE, mezi které spadá i mnoho členských států EU, navíc dle zprávy OBSE nedisponují opatřeními k odrazování od poptávky po obchodu s lidmi za sexuálními účely a přistupují příliš konzervativně k prevenci. Namísto odstrašujících opatření totiž upřednostňují šíření osvěty.

Zároveň je dle Richeyho problematické to, že dochází ke kriminalizaci pouze vědomé poptávky, což nereflektuje realitu, ve které je obchod s lidmi za sexuálními účely z větší části postaven na nevědomé poptávce.

Tuto myšlenku vyjádřil již v roce 2014 Zvláštní zpravodaj OSN pro obchodování s lidmi: „Uživatelé prostituce jsou obvykle neschopní rozlišovat a/nebo nejsou motivování rozlišovat mezi osobami provozujícími prostituci, které byly vystaveny nezákonným prostředkům (…), a těmi, které nebyly.“

Je tedy potřeba zapracovat na změně přístupu v jednotlivých státech k této problematice tak, aby i právní předpisy lépe odpovídaly Protokolu o předcházení, potlačování a trestání obchodování s lidmi, zejména se ženami a dětmi doplňujícího Úmluvu Organizace spojených národů proti nadnárodnímu organizovanému zločinu.

Zároveň bylo zmíněno, že je potřeba zlepšit přístup k obětem obchodování s lidmi a zvýšit úsilí v koordinaci a spolupráci států za účelem odstranění obchodního modelu. To zahrnuje přijímání legislativy, která povede k odpovědnosti nejen samotné obchodníky ale každého, kdo k obchodování přispívá. Jedná se např. o zprostředkovatele a osoby využívající tyto služby. V neposlední řadě je zapotřebí přijmout legislativu regulující online prostředí, které je v současné době spíše nástrojem k zneužívání a nelegálního obchodu nežli nástrojem prevence.

Záznam konference je možné shlédnout na stránkách předsednictví Švédska v Radě EU.

Autorka: Martina Wranová, Euroskop.cz

Zdroj: Předsednictví Švédska v Radě EU, Rada EU, OBSE, The Guardian

Sdílet tento příspěvek