Evropská komise chystá další podporu zemědělcům kvůli levné ukrajinské pšenici

Evropská komise chystá další podporu pro zemědělce ze zemí, jejichž pěstitelé si stěžují na údajné zhoršení odbytu kvůli nasycení trhu levnou ukrajinskou pšenicí. Novinářům to dnes řekl mluvčí komise, podle něhož by finanční pomoc měla mít obdobný objem jako nedávno uvolněná částka 56 milionů eur (1,3 miliardy Kč), kterou dostala trojice zemí. O možnostech obnovit cla na ukrajinské obilí pozastavená v rámci ekonomické pomoci zemi napadené Ruskem podle mluvčího komise v současnosti neuvažuje.

Evropský blok se snaží pomoci ukrajinskému obilí k odbytu kvůli komplikacím způsobeným ruskou blokádou přístavů. Evropská unie přitom rovněž pozastavila cla na dovoz ukrajinského zboží a velká část pšenice, a dalších zemědělských produktů proto končí na evropském trhu. Brusel je v poslední době pod značným tlakem kvůli hněvu unijních farmářů, kterým vadí dopady levného ukrajinského dovozu na ceny obilí.

Komise v březnu schválila uvolnění zmíněné částky z krizové zemědělské rezervy, kterou si mezi sebe rozdělí Polsko, Bulharsko a Rumunsko. Premiéři těchto států a Slovenska s Maďarskem se však minulý týden obrátili na předsedkyni komise Ursulu von der Leyenovou se žádostí o další opatření, případně přímo obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty.

„Vidíme, že je potřeba dalších kroků, proto připravujeme druhý balíček,“ řekl dnes mluvčí komise Balázs Újvári. Pomoc by měla být v podobné výši, uvedl, aniž by specifikoval země, jimž se dostane. O využití mimořádné podpory pro zemědělce znevýhodněné ukrajinským vývozem hovořil nedávno v Bruselu i český ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski minulý týden připustil, že by mohl podpořit i znovuzavedení cel na ukrajinské obiloviny. Šéfka komise však podobné úvahy zatím odmítá. Podle mluvčího by podmínkou pro zavedení cel bylo ovlivnění celého unijního trhu, a ne jen situace v některých zemích.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek