Ministři zahraničí východního křídla NATO jednají v Polsku o pomoci Ukrajině

O pomoci Ukrajině v obraně před ruskou agresí i vývoji transatlantických vztahů jednají dnes v polské Lodži ministři zahraničí východního křídla Severoatlantické aliance, takzvané bukurešťské devítky. Český ministr Jan Lipavský po dopolední části jednání uvedl, že východní členové NATO musí „více než kdy jindy táhnout za jeden provaz“.

„Veřejnosti nepříliš známá, přesto pro nás důležitá – Bukurešťská devítka. Státy východního křídla NATO jsou kvůli ruské agresi v nové bezpečnostní situaci, proto musíme více než kdy jindy táhnout za jeden provaz. Česká republika k bezpečnosti tohoto regionu přispívá,“ napsal Lipavský na twitteru.

Jedním z témat dnešního jednání bude nejspíš také rozšiřování NATO o Švédsko a Finsko. Turecký parlament ratifikoval vstup Finska do NATO ve čtvrtek pozdě večer, maďarští poslanci tak učinili již v pondělí. Přijetí Švédska do NATO ještě neschválila ani Ankara ani Budapešť.

„Schválení vstupu Finska do NATO Tureckem a Maďarskem na průběhu dnešního jednání bezpochyby nic nezmění, přestože to všichni vítáme,“ řekl ČTK náměstek generálního tajemníka NATO Angus Lapsley. Dodal, že doufá v brzké schválení vstupu i v případě Švédska. „B9 prosazuje posílení východního křídla, což je v souladu s přístupem NATO,“ dodal Lapsley.

Podle původních informací se setkání v Lodži měli účastnit také představitelé USA, Španělska, Švédska a Finska. Podle polských médií ale nakonec nedorazili.

Členy B9 jsou kromě Česka také Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Uskupení vzniklo v roce 2015 v reakci na agresivní kroky Ruska na Ukrajině.

Naposledy se ministři zahraničí B9 setkali loni v březnu v Bratislavě. Hlavy států se za rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu setkali třikrát, naposledy letos v únoru ve Varšavě, kde s nimi jednal i americký prezident Joe Biden.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek