Europoslanci schválili pravidla pro vyrovnání platů mužů a žen

Evropský parlament dnes schválil nová pravidla, která mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici. Norma má pomoci vymýtit dosavadní praxi, kdy jsou ženy často za stejnou práci odměňovány méně než muži. Zaměstnavatelům, kteří budou pravidla porušovat, budou hrozit pokuty. Aby mohla směrnice dojednaná v prosinci za českého předsednictví začít platit, musí ji ještě formálně schválit členské státy.

Přestože se v posledních letech rozdíly v platech a mzdách mužů a žen zmenšují, podle údajů Evropské komise činí stále průměrně téměř 13 procent. Například v Německu to bylo 17,6 procenta, na Slovensku o procentní bod méně a v Česku 15 procent. EU se proto shodla na normě, která dává lidem právo zjistit, kolik konkrétní podnik platí na obdobných pozicích mužům a ženám.

Firmy s více než stovkou zaměstnanců budou muset údaje o genderových rozdílech v příjmech poskytovat národním úřadům. V případě, že bude rozdíl překračovat pět procent, budou mít povinnost analyzovat příčiny a situaci napravit. Úřady členských zemí mají pro firmy, které budou pravidla porušovat, stanovit pokuty.

„V minulosti byla práce žen nedoceněná a hůř placená. Touto směrnicí jsme učinili důležitý krok na cestě ke stejné odměně za stejnou práci,“ komentovala schválení návrhu jeho zpravodajka z europarlamentní frakce zelených Kira Peterová-Hansenová.

Zaměstnavatelé by měli přistupovat genderově neutrálně nejen k odměňování, ale i k vypisování výběrových řízení či přijímacím pohovorům. Pokud firma poruší právo zaměstnance vyplývající z nové směrnice, bude se moci pracovník domáhat odškodnění.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek