Francie zdvojnásobí dodávky dělostřelecké munice pro Ukrajinu

Francie zdvojnásobí dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu, od konce března bude Kyjevu měsíčně posílat 2000 kusů střel ráže 155 milimetrů určených pro samohybné houfnice. V rozhovoru pro včerejší vydání listu Le Figaro to řekl francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu.

Střely ráže 155 milimetrů se používají například v houfnicích Caesar francouzské výroby nebo v německých houfnicích PzH 2000, které ukrajinská armáda používá v boji proti ruské invazi. Tyto zbraně mají dostřel až 40 kilometrů.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v únoru upozornil, že bojeschopnost ukrajinské armády je do značné míry ovlivňuje nedostatek munice a že Kyjev jí potřebuje více, než nyní dokáží země NATO vyrábět. EU začátkem měsíce rozhodla, že na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu vyčlení dvě miliardy eur (47,5 miliardy korun).

Francouzská zbrojovka Nexter, která střely ráže 155 milimetrů vyrábí, chce od roku 2025 zvýšit roční produkci na 150.000 kusů, což je trojnásobek oproti době před začátkem války na Ukrajině.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek