Ukrajina vyzvala k mimořádné schůzi Rady bezpečnosti OSN kvůli ruským jaderným zbraním v Bělorusku

Kvůli ohlášenému rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku včera Ukrajina vyzvala k mimořádné schůzi Rady bezpečnosti OSN. Její stálí členové by podle Kyjeva měli zakročit proti ruskému „jadernému vydírání“, informovala agentura AFP. NATO označilo krok Moskvy za nebezpečný a nezodpovědný, Polsko za ohrožení míru v Evropě. Šéf diplomacie EU pohrozil Bělorusku dalšími sankcemi.

„Ukrajina očekává od Británie, Číny, Spojených států a Francie účinné kroky, které Kremlu zamezí provádět jaderné vydírání,“ uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo zahraničí s odkazem na čtveřici států, které jsou spolu s Ruskem stálými členy RB OSN s právem veta. „Požadujeme za tímto účelem okamžité svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN,“ dodává prohlášení.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko na základě dohody s Minskem rozmístí do 1. července v sousedním Bělorusku taktické jaderné zbraně. Podle Putina tím Moskva reaguje na oznámení Británie, která chce na Ukrajinu dodávat protitankové náboje z ochuzeného uranu.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell vzkázal Misku, že v případě rozmístění jaderných zbraní je sedmadvacítka připravená odpovědět dalšími sankcemi. „Pokud by Bělorusko umístilo ruské jaderné zbraně, znamenalo by to neodpovědnou eskalaci a hrozbu pro evropskou bezpečnost. Bělorusko to stále může zastavit, je to jejich volba,“ napsal Borell na twitteru.

Mluvčí Severoatlantické aliance ruskou „jadernou rétoriku“ označil za nebezpečnou a nezodpovědnou. „NATO je ostražité a situaci pozorně sledujeme. Nezaznamenali jsme žádné změny v ruském postoji k použití jaderných zbraní, které by nás vedly k úpravě našeho vlastního,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov včera v souvislosti s ohlášeným rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku uvedl, že krok povede k destabilizaci Běloruska, které se podle něj stalo „jaderným rukojmím“ Moskvy.

Bělorusko je nejbližším spojencem Ruska, které už více než rok vede válku proti Ukrajině. Své vojáky do bojů sice východoevropská země nevyslala, ale poskytla Rusku k útoku proti Ukrajině své území. V počáteční fázi invaze odtud ruská vojska vedla ofenzivu na Kyjev.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek