Lídři EU se šéfem OSN mluvili o potřebě urychlit snižování uhlíkových emisí

Premiéři a prezidenti Evropské unie a generální tajemník OSN António Guterres dnes zdůraznili naléhavost urychlení dekarbonizace a vyzvali zejména velké ekonomiky světa, aby přišly s ambicióznějšími emisními cíli, uvádí komuniké publikované po společném obědě lídrů v Bruselu. Jednání se konalo na úvod dvoudenního summitu EU.

Guterres na Evropskou radu zavítal tři dny po vydání nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatuu, podle níž oteplení globálního klimatu v příštím desetiletí dosáhne kritické úrovně 1,5 stupně Celsia. Při příchodu na dnešní jednání šéf OSN zmínil také další výzvy jako sílící hlad a chudobu v rozvojových zemích a ruskou agresi proti Ukrajině, která podle něj způsobuje „obrovské utrpení“.

Společné prohlášení vydané po obědě lídrů nepřináší oznámení nových iniciativ a spíše opakuje známá stanoviska, například v otázce Ukrajiny. Pokud jde o ochranu klimatu, mluví o potřebě „posílit globální reakci skrze urychlení dekarbonizace“ a vyzývá „všechny strany, obzvláště významné ekonomiky, aby přehodnotily a posílily své národně určené příspěvky“ do klimatické konference OSN svolané na konec roku.

Tématem jednání Guterrese s lídry EU byla podle komuniké tzv. černomořská iniciativa, která umožňuje vývoz obilí z ukrajinských přístavů. Podle webu Politico Guterres v této souvislosti prosazuje uvolnění některých unijních sankcí ve snaze zajistit dodávky hnojiv z Ruska a Běloruska do rozvojových zemí. Lídři pobaltských zemí zatím takovýto postup odmítají.

Zdroj: ČTK, Evropská rada

Sdílet tento příspěvek