Evropská rada ve dnech 23. a 24. března 2023

Ve čtvrtek a v pátek probíhá v Bruselu jednání Evropské rady. Hlavními tématy diskuze lídrů EU budou Ukrajina, konkurenceschopnost a energetika. Na okraj jednání se v pátek uskuteční zasedání eurosummitu v rozšířeném formátu věnované aktuální hospodářské a finanční situaci a vývoji v bankovním sektoru.

Před samotným jednáním Evropské rady se dnes lídři EU zúčastnili pracovního oběda s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem, který byl věnovaný zejména dopadům války na Ukrajině, např. otázce potravinového zabezpečení.

V oblasti hospodářství se lídři EU budou soustředit na témata konkurenceschopnosti a posílení evropské ekonomické a průmyslové základny. Diskuze se mimo jiné zaměří na návrhy Evropské komise z minulého týdne věnované klimaticky neutrálnímu průmyslu a zajištění udržitelných dodávek kritických surovin, které mají podpořit evropský průmysl a dlouhodobou konkurenceschopnost evropské ekonomiky.

Stěžejním tématem diskuze bude i energetika, která s otázkou hospodářství a udržení konkurenceschopnosti Unie úzce souvisí. Lídři EU budou diskutovat o otázce připravenosti na příští zimu a s ní související důležitosti zajištění bezpečnosti dodávek plynu a dalšího posilování nezávislosti na Rusku. Jednání se pravděpodobně dotkne i návrhu Evropské komise z minulého týdne k revizi uspořádání vnitřního trhu s elektřinou, který výrazně posiluje postavení koncových zákazníků a umožňuje podporovat provoz jaderných zdrojů vedle zdrojů obnovitelných.

Jednání Evropské rady se bude věnovat také ruské agresi vůči Ukrajině, o jejímž aktuálním vývoji a potřebách své země bude prostřednictvím videopřenosu informovat ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Lídři EU budou diskutovat o otázce zajištění dodávek munice a dalšího vojenského materiálu pro Kyjev a navážou tak na pondělní jednání Rady pro zahraniční věci ve společném formátu ministrů zahraničí a ministrů obrany, která se dohodla na společných nákupech munice pro Ukrajinu.

Premiéři a prezidenti zemí EU se budou zabývat také otázkou integrace Ukrajiny do EU s důrazem na vnitřní trh a tématem zajištění trestní odpovědnosti Ruska za spáchané válečné zločiny. Diskuze se dotkne mimo jiné možnosti zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu pro zločiny agrese proti Ukrajině a ustavení mezinárodního koordinačního centra pro stíhání zločinu agrese při Eurojustu v Haagu. Evropská rada by též měla znovu potvrdit svou podporu vyšetřování prováděnému Mezinárodním trestním soudem a přivítat vydání zatykače na Vladimíra Putina kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných ukrajinských území do Ruska.

Hlavními tématy pátečního zasedání eurosummitu, kterého se zúčastní i nečlenové eurozóny, pak budou koordinace fiskálních politik, správa ekonomických záležitostí a hodnocení finanční architektury hospodářské a měnové unie. Lídři prodiskutují také odolnost evropského bankovního sektoru ve světle událostí posledních dní v USA a Švýcarsku.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Foto: Pixabay

Sdílet tento příspěvek