Zasedání Rady pro životní prostředí

Ve čtvrtek, 16. března, zasedali ministři životního prostředí členských zemí Evropské unie a dohodli se na přístupu ke změně pravidel pro regulaci průmyslových emisí v Evropské unii. Ministři také vedli debatu o revizi legislativy o obalech a obalových odpadech, čištění městských odpadních vod či o nařízení, kterým se zřizuje rámec Unie pro certifikaci pohlcování uhlíku. Českou republiku na zasedání zastupoval ministr životního prostředí Petr Hladík.

Průmyslové emise

Ministři se shodli na obecném přístupu k návrhu novely směrnice o průmyslových emisích, která představuje nástroj Evropské unie na regulaci znečištění z průmyslových zařízení a velkých intenzivních chovů hospodářských zvířat. Podniky zahrnuté do směrnice mají povinnost dodržovat stanovené limity škodlivých plynů a látek vypouštěných do ovzduší a zároveň jsou zavázány dodržovat pravidla pro energetickou účinnost či nakládání s vodou. Návrh rozšiřuje rozsah působnosti o těžbu průmyslových nerostů a rud, výrobu baterií a některé kategorie hospodářských zvířat (intenzivní chovy drůbeže, prasat a hovězího dobytka).

V České republice je momentálně zahrnuto do směrnice přibližně 1500 průmyslových a zemědělských podniků. Se zavedením novely směrnice by se tato čísla zvýšila přibližně na 2000 podniků. V oblasti zemědělství se státy shodly na zahrnutí chovů od hranice 350 chovaných krav, což však pro některé země, zejména severské, je málo ambiciózní přístup ke snižování emisí. Na druhou stranu návrh zavádí možnost zjednodušeného režimu pro farmáře.

„Jde o vyvážený kompromis mezi ochranou životního prostředí, zapojením veřejnosti a dopady na průmysl, zaměstnanost a zemědělství,“ vyjádřil český ministr životního prostředí Petr Hladík.

Revize usiluje o snížení znečištění v souladu s cílem Evropské unie dosáhnout do roku 2050 klimaticky neutrální ekonomiky. Na finální podobě nové legislativy se členské státy budou muset ještě dohodnout s Evropským parlamentem, který svou pozici teprve připravuje.

Obaly a obalové odpady

Hlavním cílem návrhu je snížení obalových odpadů na obyvatele o 15 % v roce 2040 ve srovnání s rokem 2018 a zpřísnění pravidel nakládání s obaly a obalovými odpady. Nárůst odpadů je považován za závažný problém. Za poslední desetiletí se množství odpadu z obalů zvýšilo o více než 20 % a očekává se, že do roku 2030 vzroste o dalších 19 %, pokud nebudou přijata žádná opatření. U plastových obalových odpadů se očekává nárůst o 46 % do roku 2030.

Stanovené cíle se zaměřují např. na snížení odpadu z obalů, zvýšení možnosti opětovného použití různých formátů balení, zákaz některých forem obalů na jedno použití či zavedení povinnosti firem nabízet určité procento jejich produktů v obalech, které jsou opakovaně použitelné.

Česká republika dlouhodobě podporuje udržitelné nakládání s obaly. Podle ministra však bude zapotřebí vyjasnit právní formu návrhu a prodloužit časové lhůty tak, aby byly adekvátní pro dosažení vytyčených cílů.

Směrnice o čištění městských odpadních vod

Směrnice má za cíl snížit znečišťující látky v řekách, jezerech, podzemních vodách a mořích díky zlepšení čištění městských odpadních vod. Směrnice vstoupila v platnost v roce 1991 a je potřeba ji přizpůsobit aktuálním technologickým a vědeckým poznatkům. Návrh revize zahrnuje rozšíření standardů čištění odpadních vod pro aglomerace s nižším počtem obyvatel a rozšiřuje rozsah znečisťujících látek, které má proces čištění odstraňovat.

Mnoho členských států včetně České republiky vnímá směrnici jako nástroj k efektivní ochraně životního prostředí a vodních i na vodu vázaných ekosystémů, zároveň však považuje značnou část návrhu za příliš ambiciózní.

Rámec pro certifikaci uhlíku

Dále ministři diskutovali o návrhu rámce pro certifikaci pohlcování uhlíku. Cílem rámce jsou společná pravidla, podle kterých bude možné certifikovat ukládání oxidu uhličitého např. v zemědělské půdě, lesích, výrobcích nebo pomocí technologie. Jeho použití by mělo být dobrovolné a měl by motivovat k činnostem vedoucím ke zvýšenému ukládání uhlíku.

Členské státy obecně cíl návrhu uvítaly, ale shodly se na tom, že bude zapotřebí více diskusí o základních aspektech návrhu.

Česká republika v této oblasti zdůraznila význam pohlcování uhlíku, které by na druhou stranu nemělo zpomalit úsilí EU o rychlé a zásadní snížení emisí skleníkových plynů. Podle ministra Hladíka by pravidla pro certifikaci pohlcování uhlíku měla především vést k posílení důvěry investorů, stimulovat poptávku po těchto certifikátech a podpořit rozvoj inovativních a udržitelných řešení. Dále je zapotřebí, aby certifikáty přesně reflektovaly pohlcené množství uhlíku a předpokládanou dobu jeho uložení a řešit odpovídajícím způsobem riziko jeho zpětného uvolnění do atmosféry.

Zdroj: Rada EU, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek