Evropská komise obnovu Turecka po zemětřesní podpoří miliardou eur

Evropská komise poskytne Turecku miliardu eur na obnovu po ničivém zemětřesení z minulého měsíce, uvedla dnes šéfa unijní exekutivy Ursula von der Leyenová na zahájení dárcovské konference na podporu obětí v Turecku a Sýrii.

Zemětřesení si v Turecku vyžádalo životy skoro 50.000 lidí, další tisíce lidí zahynuly v Sýrii. Šlo o největší přírodní katastrofu v této oblasti za poslední léta. „Miliony lidí jsou nyní bez domova a i v situaci vleklé zimy žijí ve stanech,“ řekla von der Leyenová na začátek konference. „Je třeba znovu postavit obytné domy, školy a nemocnice, a to podle nejvyšších standardů co do seismické bezpečnosti,“ dodala. Uvedla také, že je nutné pomoci i s tím, aby činnost mohly obnovit veřejné služby i různé firmy, aby si lidé znovu mohli vydělávat na živobytí.

Evropská komise vydá dalších 108 milionů eur na humanitární pomoc a základní obnovu v Sýrii. Sedmadvacítka s režimem syrského prezidenta Bašára Asada nemá diplomatické vztahy od roku 2011 kvůli občanské válce. Rozvojový program OSN (UNDP) nedávno uvedl, že škody způsobené zemětřesením v Turecku přesáhnou 100 miliard dolarů a budou odpovídat devíti procentům letošního tureckého HDP.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek