Prioritou europoslanců pro příští summit EU je konkurenceschopnost hospodářství

Europoslanci, ale i Evropská komise od summitu prezidentů a premiérů Evropské unie očekávají především řešení konkurenceschopnosti unijního hospodářství ve světle zelené transformace a hospodářských vztahů s Čínou a Spojenými státy. Zásadním tématem je pro ně nadále i podpora Ukrajiny v obraně vůči ruské invazi a migrace. Lídři členských států Evropské unie se setkají příští týden v Bruselu.

„Obchod byl po mnoho let naším posvátným nástrojem, který přinášel prosperitu, rozvoj a zlepšoval životy našich občanů. A i když jsme mistři ve vyjednávání opatření, hůře nám jde jejich implementace,“ řekl europoslancům ve Štrasburku ve svém úvodním projevu předseda Evropské rady Charles Michel.

V podobném duchu pokračovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ta minulý týden jednala ve Washingtonu s americkým prezidentem Joem Bidenem mimo jiné o lepších podmínkách pro evropské firmy poté, co vláda USA přijala takzvaný zákon o snižování inflace (IRA). Ten počítá s miliardovými investicemi do ochrany klimatu a dotacemi americkému průmyslu. V EU vyvolal obavy z konkurenčního znevýhodnění, protože část dotací a daňových úlev je vázáno na americké výrobky.

Von der Leyenová uvedla, že mezi unijní Zelenou dohodou (Green Deal) a americkým IRA je očividná souvislost. „Obě opatření jsou současně klimatickou strategií i strategií pro investice a růst ekonomiky… vyjednávání ale mohou vyřešit jen některé z nejpalčivějších problémů, nejvíc práce musíme udělat tady v Evropě,“ uvedla předsedkyně Evropské komise a zdůraznila, že aby unie naplnila nevyhnutelný cíl zelené transformace ekonomiky, musí mimo jiné zajistit zdroje kritických materiálů potřebných k výrobě například baterií.

„Téměř 98 procent hořčíku získáváme z Číny, 97 procent našeho lithia pochází z Číny… pandemie a válka nám dala hořkou lekci o závislostech,“ dodala předsedkyně EK s odkazem na evropskou závislost na ruských fosilních palivech. „V Kanadě jsem navštívila firmu, která recykluje 95 procent lithia z použitých baterií. To musí být budoucnost i v Evropě,“ uvedla von der Leyenová.

Na otázku konkurenceschopnosti se zaměřila v projevech i většina předsedů jednotlivých politických frakcí EP.

„Spojené státy přijaly IRA už před několika měsíci. A my stále mluvíme o tom, jak odpovědět… potřebujeme rychlé a jednotné řešení,“ vyzvala česká místopředsedkyně EP Dita Charanzová (ANO), která připomněla, že automobilka Volkswagen zvažuje, zda v Evropě, a možná přímo v Česku, postaví novou továrnu na baterie pro elektromobily. Svoji první továrnu však postaví v Severní Americe, aby měla přístup k výhodám IRA.

Český europoslanec z lidovecké frakce EPP Luděk Niedermayer (TOP 09) uvedl, že „hnacím motorem ekonomiky by neměly být dotace nebo státní podpora, ale hospodářská soutěž“. „Za porovnávání se s USA můžeme zaplatit vysokou cenu… zatímco oni jsou (jako federace) jednotní, my máme v jednotlivých členských státech 20 odlišných přístupů,“ dodal Niedermayer.

Druhotným tématem europoslanců byla dnes také migrace. V projevech se tématu dotkli jak předseda Evropské rady Michel, tak spolupředseda klubu Evropských konzervativců a reformistů Nicola Procaccini.

V souvislosti s hospodářskými i sociálními tématy také někteří europoslanci i von der Leyenová zdůraznili, že Evropská unie se musí zbavit přebytečné byrokracie tam, kde je to možné, aby se stala atraktivnější pro investory a podnikatele.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek