Evropský parlament představí své priority pro summit evropských lídrů

Europoslanci dnes na rozpravě s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a pravděpodobně i předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou ve Štrasburku představí své priority a očekávání pro nadcházející summit Evropské unie, který se uskuteční příští týden v Bruselu. Šéfové obou unijních institucí se s poslanci také ohlédnou za předchozím únorovým summitem, kterého se zúčastnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Právě válka na Ukrajině bude podle očekávání jedním z předních témat pro jednání prezidentů a premiérů členských států, a to spolu s konkurenceschopností evropského jednotného trhu, energetikou a způsoby posílení hospodářství Evropské unie. Do takřka všech hospodářských politik unie se nyní promítají snahy o zelenou transformaci ekonomiky, což obnáší hledání řešení jak v Evropě, tak za jejími hranicemi. Hledat se bude například reakce na americké subvence v rámci zákona o snižování inflace (IRA).

Na únorovém summitu jednala von der Leyenová se Zelenským o desátém balíku evropských sankcí proti Rusku. Balík unie přijala definitivně až na konci února, Kyjev však už na začátku března vyzval blok k „co nejrychlejšímu“ zahájení práce na dalších sankcích. Von der Leyenová minulý týden ve Washingtonu po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem prohlásila, že prioritou Evropské unie nyní bude dbát na vymáhání již zavedených sankcí a bránění jejich obcházení.

Poslanci Evropského parlamentu v usnesení 16. února vyjádřili podporu dalšímu poskytování vojenské pomoci Ukrajině po dobu nezbytně nutnou a vyzvali k důkladnému posouzení, zda by bylo možné Ukrajině dodat západní stíhací letouny, vrtulníky a vhodné raketové systémy.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek