Neformální zasedání ministrů obrany

Ve dnech 7.-8. března, úterý a středu, proběhlo neformální zasedání ministrů obrany států Evropské unie. Jednání se zaměřovalo zejména na zajištění rychlých dodávek munice pro Ukrajinu, zvýšení kapacit evropského obranného průmyslu a možnosti společného pořizování munice. Českou republiku zastupovala ministryně obrany Jana Černochová.

Na středeční tiskové konferenci vystoupil švédský ministr obrany Pål Jonson a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell, který představil výsledky neformálního zasedání ministrů obrany. Zasedání se dle jeho slov věnovalo zejména Ukrajině, a účastnil se jej i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, který informoval o aktuální vojenské situaci na území Ukrajiny a vysvětlil, jaké jsou momentální vojenské potřeby Ukrajiny. Ministryně Černochová se s ukrajinským protějškem Reznikovem rovněž neformálně setkala a ujistila ho o pokračující podpoře Ukrajiny ze strany České republiky.

Očekává se, že EU do konce tohoto měsíce pomůže ve výcviku 11 000 ukrajinským vojákům v rámci unijní mise EUMAM probíhající na území EU. Navíc očekávaný celkový počet vycvičených vojáků do konce roku byl zvýšen z 15 000 na 30 000. Podle české ministryně Jany Černochové patří Česká republika mezi hlavní přispěvatele, neboť má za cíl výcvik až 4 000 ukrajinských vojáků do konce roku 2024. Oba velitelé této mise se taktéž zúčastnili jednání.

Josep Borrell sdělil, že Ukrajina nejvíce potřebuje těžké zbraně a munici. Způsob dodávek bude sestávat ze 3 cest:

  • Zaprvé je potřebný nový podpůrný balíček v rámci Evropského mírového nástroje pro zesílení okamžitých dodávek munice. Ta by pocházela z jichž existujících zásob států EU nebo z čekajících objednávek munice standardu NATO nebo původního sovětského standardu. Na tento balíček byla z rozpočtu Evropského mírového nástroje navržena 1 miliarda EUR.
  • Zadruhé je nutné koordinovat poptávku za účelem nákupů munice velikosti 155 mm prostřednictvím Evropské obranné agentury (EDA). Společná poptávka členských států bude zahrnovat požadavek na doplnění domácích skladů států a také požadavek na poskytnutí munice Ukrajině. Společné nákupy munice jsou výhodné, protože snižují dobu doručení a náklady. Vyhrazena je na ně další 1 miliarda EUR.
  • Zatřetí je potřeba urychleně zvýšit kapacity evropského obranného průmyslu, aby byla naplněna vysoká poptávka armád států EU, které část zásob munice a zbraní posílají na Ukrajinu a očekávají následné doplnění skladů. Proto musí EU podpořit svou výrobní kapacitu a zkrátit dobu výroby.

Všechny tři kroky se dle návrhu musí provádět paralelně, aby byly efektivní. Garance dostatečné kapacity evropského obranného průmyslu na včasné doplnění muničních a dalších zásob členských zemí EU podpoří připravenost a schopnost těchto zemí pomoci Ukrajině.

Během středy taktéž proběhl pracovní oběd ministrů s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a náměstkem generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jeanem-Pierrem Lacroixem. Tématem diskuse byla zahraniční manipulace a vměšování, zejména ruská informační manipulace a dezinformace mířící na veřejnost a veřejné mínění v Evropské unii i jinde po světě. Jedná se o oblast, ve které by podle vysokého představitele Borrella měla kooperace Evropské unie s NATO a OSN zesílit.

Jelikož citlivou oblastí vlivu ruských dezinformací je západní Balkán, je podle českého ministerstva obrany vhodné využít pro zintenzivnění spolupráce se zeměmi západního Balkánu Středoevropskou obrannou spolupráci, které momentálně předsedá právě Česká republika.

Na závěr konference se vyjádřil Josep Borrell k Mezinárodnímu dnu žen a zdůraznil potřebu uznání žen ve všech oblastech a sektorech. Evropská unie usiluje o boj proti porušování práv žen, což dokládá např. úterní přijetí sankcí proti 9 jednotlivcům a 3 entitám z důvodu jejich role v sexuálně a genderově podmíněném násilí, zejména na ženách.

Švédský ministr obrany Pål Jonson na tiskové konferenci zdůraznil uznání role žen, které bojují nejen na Ukrajině za evropskou bezpečnost. Dále zmínil, že je Švédsko plně oddané práci v oblasti genderové rovnosti.  Ministr obrany poté sdělil, že se švédské předsednictví bude snažit o udržení a zesílení snah států Evropské unie pomáhat Ukrajině, konkrétně v rychlých dodávkách munice. Dále podpořil zesílení spolupráce Evropské unie s NATO a OSN.

Autorka: Martina Wranová, Euroskop.cz

Zdroj: Předsednictví Švédska v Radě EU, Ministerstvo obrany ČR

Foto: Předsednictví Švédska v Radě EU

Sdílet tento příspěvek