Setkání na vysoké úrovni o antimikrobiální rezistenci

V pondělí a úterý, 6.-7. března, probíhalo v rámci švédského předsednictví v Radě Evropské unie setkání na vysoké úrovni o antimikrobiální rezistenci (AMR). Setkání se účastnilo více než 140 delegátů ze zemí EU a Evropského hospodářského prostoru.  Hlavním tématem setkání byl udržitelný přístup ke stávajícím a novým antibiotikům s cílem umožnit účinnou léčbu infekcí, a způsoby, jak může EU podpořit celosvětové úsilí v boji proti šíření AMR.

Antimikrobiální rezistence nastává, když bakterie, viry, plísně a paraziti přestanou reagovat na léky, což v důsledku zvyšuje šíření onemocnění a ztěžuje léčbu infekcí. V důsledku rezistence lidského těla na účinky léků se antibiotika a další antimikrobiální léky stávají neúčinnými. Tyto důsledky se mimo jiné týkají i zvířat.

Podle Světové zdravotní organizace je AMR jednou z 10 největších globálních hrozeb pro veřejné zdraví, kterým lidstvo čelí. V Evropské unii zemře v důsledku AMR 33 000 osob ročně. Náklady v EU na zdravotní péči včetně ztráty produktivity kvůli nemocem ve spojitosti s antimikrobiální rezistencí se pohybuje kolem 1, 5 miliardy EUR ročně. Ve světovém měřítku se odhaduje, že např. v roce 2019 bylo přibližně 5 milionů úmrtí způsobeno rezistencí na antibiotika.

Pondělní panelové diskuse se zaměřily na dvě hlavní témata: zaprvé udržitelný přístup ke stávajícím antibiotikům a stimulace vývoje nových antibiotik, a zadruhé možnosti, jak může Evropská unie přispět k silnější celosvětové akci v boji proti AMR.

Mezi vystupující patřili např. švédská korunní princezna Viktorie, švédský ministr sociálních věcí a veřejného zdraví Jakob Forssmed, eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides, regionální ředitel Světové zdravotní organizace pro Evropu Dr. Hans Kluge, generální ředitel Evropského úřadu pro pohotovost a reakci v oblasti zdraví Pierre Delsaux a další.

Očekává se, že v první polovině tohoto roku předloží Evropská komise balíček legislativních návrhů na revizi farmaceutické legislativy Evropské unie a doporučení členským státům v této oblasti. Pokud budou tyto návrhy předloženy během švédského předsednictví, povede Švédsko diskuse o návrhu v Radě EU.

V oblasti boje proti antimikrobiální rezistenci přijala v roce 2017 Evropská komise One Health Action Plan, který se zaměřuje na 3 hlavní cíle:

  1. vytvořit z Evropské unie region osvědčených postupů v boji proti AMR
  2. podpora výzkumu, vývoje a inovací
  3. zintenzivnění úsilí EU v celosvětovém měřítku ve věci formování globální agendy v boji proti AMR

Komise taktéž přijala Pokyny EU o obezřetném používání antimikrobiálních látek v lidském zdraví, jejichž cílem je omezit nevhodné používání antimikrobiálních látek a podporovat jejich obezřetné používání. Takové pokyny byly přijaty Komisí rovněž v oblasti zdraví zvířat. Evropská komise také vydává dvakrát ročně zprávu o pokroku One Health Action Plan.

V roce 2020 Komise přijala farmaceutickou strategii zabývající se např. nedostatkem investic do antimikrobiálních látek, nevhodným používáním antibiotik či zlepšením informovanosti zdravotnických pracovníků a evropských občanů o problematice AMR. Naléhavé priority v oblasti zdraví, které snižují počet infekcí odolných vůči antimikrobiálním látkám a zlepšují proočkovanost jsou financovány z programu EU4Health 2021-2027.

V oblasti veřejného zdraví státy napříč Evropskou unii spoluprací taktéž skrze EU AMR One-Heath Network, které předsedá evropská Komise a zahrnuje vládní odborníky z oblasti lidského zdraví, zdraví zvířat a životního prostředí, odborníky Komise a vědecké agentury EU. Schůzky se konají jednou za dva roky a představují platformu pro prezentaci národních akčních plánů a informování se o jejich pokroku a možnostech zlepšení koordinace a spolupráce.

Autorka: Martina Wranová, Euroskop.cz

Zdroj: Rada EU, Švédské předsednictví v Radě EU

Foto: Švédské předsednictví

Sdílet tento příspěvek