Sunak a von der Leyenová by dnes mohli oznámit dohodu o severoirském protokolu

Britský premiér Rishi Sunak a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová budou mít dnes společnou tiskovou konferenci, pokud se dohodnou na posledních detailech úpravy severoirského protokolu. Úřad britského premiéra podle agentury Reuters v neděli pozdě večer potvrdil, že se spolu setkají „v pozdní době oběda“. Sunak má rovněž mít prohlášení k parlamentu a také svolat jednání kabinetu.

Takzvaný severoirský protokol dojednal v roce 2020 tehdejší premiér Boris Johnson jako součást dohody o vystoupení Británie z EU. Toto ujednání upravuje celní a obchodní pravidla v Severním Irsku tak, aby bylo možné zachovat otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která je součástí EU. Na jeho základě musí Severní Irsko dodržovat i po brexitu některá pravidla unijního jednotného trhu a při přepravě zboží z Walesu, Anglie a Skotska do Severního Irska se musí provádět celní kontroly. Toto uspořádání ale dlouhodobě odmítají severoirští unionisté, kteří kvůli tomu v posledních měsících bojkotují vznik regionální vlády.

AP: Očekává se, že Sunak a von der Leyenová na pondělním setkání dospějí k dohoě o řešení sporu o postbrexitových pravidlech obchodu.

V neděli britská média uvedla, že Británie nejspíš už brzy oznámí, že se jí podařilo dohodnout se s EU na změně pravidel obchodu v Severním Irsku, která obsahuje dohoda o brexitu. Britský vicepremiér Dominic Raab řekl, že dohoda je otázkou dní, nikoli týdnů. Nyní mnohé nasvědčuje tomu, že oznámena bude už dnes.

Londýn a EU v nedělním společném prohlášení potvrdily, že předsedkyně Evropské komise se dnes vydá do Británie, aby lídři mohlo pracovat na „společných praktických řešeních řady složitých výzev kolem protokolu o Irsku a Severním Irsku“.

Pondělní program, který oznámil Sunakův úřad, podle AP ukazuje, že dohoda je prakticky hotová. Po „konečných rozhovorech“ mezi Sunakem a von der Leyenovou bude zasedat britský kabinet a v případě dohody pak bude následovat společná tisková konference ministerského předsedy a šéfky EK a prohlášení Sunaka v Dolní sněmovně.

Premiér chce zajistit, aby dohoda vyřešila praktické problémy a volné obchodní toky uvnitř Spojeného království, aby zabezpečila místo Severního Irska ve Spojeném království a „aby navrátila suverenitu lidu Severního Irska“, stojí v prohlášení úřadu britského premiéra.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek