On-line summit skupiny G7

V pátek, 24. února, proběhlo digitální jednání skupiny G7, sdružení ekonomicky nejvyspělejších států světa, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa, Spojeného království, a zástupců Evropské unie. On-line zasedání se účastnil taktéž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zástupci států a EU projednali válku na Ukrajině, sankce proti Rusku a další podporu Ukrajiny. Summit G7 poté proběhne prezenčně 19. – 21. května tohoto roku v Japonsku.

Zástupci skupiny G7 opět odsoudili ruské vedení nelegální, neospravedlnitelné a nevyprovokované války na Ukrajině, která zároveň porušuje Chartu Spojených národů a má za důsledek zničení ukrajinské infrastruktury, úmrtí a deportaci tisíců Ukrajinců, a emigraci milionů obyvatel. Dále se lídři zavázali k další intenzivní diplomatické, finanční a vojenské podpoře Ukrajiny a vyzvali Rusko ke stažení vojenských jednotek z území Ukrajiny. Státy G7 uvedly, že nikdy neuznají nelegální ruskou anexi regionů Doněcka, Luhanska, Záporoží, Chersonu, Krymu či Sevastopolu.

Dále bylo na schůzi odsouzeno stažení Ruska z dohody New START z roku 2010 o snižování počtu jaderných zbraní, stejně jako nezodpovědná ruská jaderná rétorika. Lídři deklarovali, že jakékoli použití zbraní hromadného ničení ze strany Ruska bude mít vážné následky.

Státy jsou taktéž připraveny nadále uvalovat přísnější sankce proti Rusku a zavést mechanismy prevence a reakce na obcházení sankcí. Dále vyzývají třetí země nebo jiné mezinárodní aktéry. „kteří se snaží vyhnout nebo obcházet naše opatření, aby přestali poskytovat materiální podporu ruské válce, nebo jim budou hrozit vážné následky“.

Lídři se zavázali k hledání dalších způsobů, jak zabránit Rusku v získávání technologie, vybavení, strojů a materiálů, které může využít na bitevním poli. Budou přijaty další kroky k omezení ruských příjmů z oblasti energetiky prostřednictvím zákazů vývozu, cenového stropu pro námořní ropu ruského původu a rafinované ropné produkty. Nadále budou uvalovány cílené sankce, mířící na osoby odpovědné za válečné zločiny, porušování lidských práv či na osoby profitující z války. Státy jsou odhodlané „přivést prezidenta Putina a další zodpovědné osoby k odpovědnosti v souladu s mezinárodním právem“.

Státy G7 jsou rovněž odhodlány nadále pomáhat Ukrajině dodávkami vojenského obranného vybavení, protivzdušných systémů, munice a tanků.

V tiskové zprávě ze zasedání je vyjádřena podpora úsilí Ukrajiny o obnovu včetně obnovy infrastruktury. I proto proběhne v červnu tohoto roku Konference o oživení Ukrajiny v Londýně, která mobilizuje mezinárodní podporu ekonomické a sociální stabilizace Ukrajiny a její obnovu po následcích války. Důležitá je rovněž snaha budování nezbytných institucí včetně soudního sektoru a prosazování právního státu a budování protikorupčních institucí.

Autorka: Martina Wranová

Zdroj: Rada EU

Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek