Ministři zahraničí EU projednají společné nákupy zbraní i rozšiřování sankcí

O nápadu společně nakupovat zbraně a munici s cílem doplnit sklady a umožnit další podporu Ukrajiny se dnes budou bavit ministři zahraničí zemí Evropské unie. Čtyři dny před prvním výročím ruského vpádu na Ukrajinu proberou také chystaný desátý balík protiruských sankcí či rozšíření postihů za porušování lidských práv íránským režimem. Tématem bude i omezování práv žen v Afghánistánu a jeho vliv na další poskytování pomoci zemi ovládané islamistickým hnutím Tálibán.

Ministři před zahájením samotné schůzky posnídají s ruským opozičníkem Garrim Kasparovem, s nímž pohovoří o situaci oponentů režimu prezidenta Vladimira Putina. Na jednání s unijními kolegy dorazí ukrajinský ministr zahraniční Dmytro Kuleba, který jim přiblíží aktuální potřeby Kyjeva v souvislosti s pokračujícím tlakem ruských vojsk na východě země. Ukrajinské vedení žádá západní spojence o rychlé dodávky zbraní a munice, která armádě napadené země dochází.

Ministři proberou plán, který při nedávném summitu navrhla estonská premiérka Kaja Kallasová a podpořil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Unijní země by podle tohoto návrhu měly společně poptávat potřebné zbraně a munici, což má přesvědčit zbrojní průmysl k navýšení výroby a urychlit zásobování armád včetně té ukrajinské.

Tématem schůzky, na níž bude Česko zastupovat ministr Jan Lipavský, budou i další sankce proti Rusku, které chce evropský blok formálně přijmout tento pátek na výročí zahájení války. Ministři se podle dobře informovaného unijního činitele na konkrétní podobě sankcí patrně neshodnou, protože se státy zatím stále liší v pohledu na jejich detaily. Schválit by naproti tomu mohli další postihy vůči íránským činitelům odpovědným za potlačování protirežimních demonstrací a omezování lidských práv.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek