Evropská unie rozšířila sankce proti íránskému režimu za tvrdé potlačování protestů

Evropská unie dnes rozšířila o dalších 32 lidí seznam íránských činitelů, vůči nimž uplatňuje sankce za tvrdé potlačování protirežimních protestů v zemi. Ministři zahraničí unijních států se shodli na zařazení dvou ministrů či několika zákonodárců a soudců na seznam, který se od loňského zavedení rozrostl na více než dvě stovky jmen.

Evropský blok přijal nové protiíránské sankce v reakci na pokračující tvrdé zásahy proti protestům, v jejichž důsledku za poslední měsíce přišly o život stovky lidí a na 20 tisíc jich bezpečnostní složky zatkly. Blízkovýchodní zemí od podzimu zmítá jedna z největších vln nepokojů od islámské revoluce z roku 1979. Vyvolala ji smrt mladé ženy, kterou předtím zadržela mravnostní policie kvůli údajně nedostatečně zakrytým vlasům.

Sankce se nově vztahují na íránské ministry kultury a školství. Čelí jim také několik soudců, prokurátorů, zákonodárců a činitelů bezpečnostních úřadů. Na všechny se vztahuje zákaz cest do unie a mají zmrazen majetek na jejím území. Na seznam přibyly i dva subjekty spojené s bezpečnostními složkami.

Unie již od podzimního zavedení sankcí proti íránskému režimu rozšířila jejich působnost čtyřikrát, nyní je na seznamu 205 lidí a 33 subjektů. Evropská unie zároveň v říjnu zavedla sankce za íránské dodávky dronů Rusku, těch se ale dnešní rozšíření netýká.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek