Deset nadějných českých startupů, které se vyplatí sledovat v roce 2023

Inovativní startupy jsou průvodním jevem fungující a zdravé ekonomiky. Představují malé a střední podniky, na které se zaměřuje celá řada evropských i národních politik. Symbolizují rovněž přechod k nové kvalitě hospodářství a průmyslu. V neposlední řadě jsou katalyzátory technologického pokroku. Portál EU-Startups.com každý rok publikuje článek, ve kterém v každé evropské zemi vybere deset startupů, jenž patří k tomu nejlepšímu, co může daná země nabídnout. Nejinak tomu bylo i letos.

„Český startupový ekosystém během několika posledních let vyspěl, těží ze solidní infrastruktury, vysoce kvalitní pracovní síly a současně z relativně nízkých životních nákladů,“ konstatuje Patricia Allenová z portálu EU-Startups.com. Ta dále uvádí, že díky své geografické poloze Česko slouží jako vstupní brána do velkých evropských inovačních středisek jako Berlín či Vídeň a zároveň je domovem pro relativně velký počet inovačních center a startupových inkubátorů. „Hlavní město Praha není pouze místem zapsaným na seznam světového dědictví UNESCO, ale též ohniskem inspirujícím kreativitu a vývoj,“ dodala Allenová. Jaké české startupy portál EU-Startups.com do výběru letos zařadil?

Victoria VR Metaverse. Startup se sídlem v Praze, který vyvinul platformu fungující na bázi virtuální reality s využitím technologie blockchain. Hráčům poskytuje možnost vyzkoušet různorodé digitální aktivity, jako je například rozvoj virtuálního vlastnictví nemovitostí a jiných realit nebo cvičné rozvíjení podnikání.

VOS.health. Startup, který pomáhá zlepšovat duševní zdraví, kvalitu života a osobnostní rozvoj. Funguje na komunitním principu a poskytuje uživatelům vědecky podložený vzdělávací obsah a podporu. Startup působící v Praze v rámci svého produktu vyvinul rovněž prvek „B2B“ („business to business“), díky kterému mohou firmy aktivně podporovat kvalitu života členů svých pracovních týmů.

Patron. Startup z oblasti finančních technologií usiluje o to, aby procesy řízení financí byly efektivnější a méně stresující. Aplikace obsahuje nástroje pro komplexní revizi a optimalizaci v oblasti financí. Automaticky kontroluje pravidelné platby a konsoliduje digitální účetní doklady například od telefonních operátorů, bank, poskytovatelů energií či pojišťoven. Tím, že tyto informace shromažďuje na jednom místě, činí celý proces rychlejším a snáze ověřitelným.

Digitoo. Startup, jenž si klade za cíl ulevit účetním od manuální a opakující se práce, s níž se na každodenní bázi setkávají. Díky tomu účetní získají prostor, aby se více soustředili na kreativnější činnosti a projekty, které mohou mít hodnotnější dopad na činnost podniků. Účetnictví je proces, s nímž se musí vypořádat všechny firmy. Digitoo se jej snaží učinit hladším, bezproblémovějším a srozumitelnějším.

Choice. Choice přichází s komplexním řešením pro komunikaci mezi restauracemi a jejich hosty. Cílem je zkvalitnit komunikaci a vztah restaurací se svými zákazníky. Docílit toho startup chce prostřednictvím digitální technologie zahrnující dílčí aspekty jako QR platby, rezervace stolů, digitální jídelní lístky, online objednávky dovážky jídel či software umožňující tzv. customer relationship management.

Filuta AI. Technologický startup usiluje o zefektivnění procesů automatizace a činností fungujících na bázi chytrých technologií. Problémy v oblasti inteligentní automatizace, s nimiž se vývojáři v praxi setkávají, technologie startupu Filuta AI rozkládá do hierarchického pořadí na sebe navazujících diskrétních modelů. Tato metoda umožňuje rychlejší rozvoj srozumitelnějších symbolických modelů ve srovnání s manuálně programovaným modelováním.

Campiri. Cílem služby vyvinuté startupem Campiri je urychlit a usnadnit hledání a půjčování rekreačních vozidel, obytných vozů a karavanů od půjčoven i soukromých vlastníků. Pro pronajímatele vozů startup nabízí podporu a pojištění. Campiri rovněž poskytuje unikátní investiční příležitost, umožňuje uživatelům investovat do obytných vozů a získat jistotu výnosu ve výši šesti až osmi procent ročně.

Adam. Startup Adam propojuje majitele domů a podniky s ověřenými místními specialisty v několika evropských zemích, což umožňuje kvalitní provedení jakékoli domácí opravy či realizaci dekorační činnosti. Platforma uživatelům umožňuje přehledné a transparentní srovnání cen. V současné době platforma majitele domů a podniky spojuje s lokálními partnery a obchodníky v Česku, Řecku, Maďarsku, Irsku, Itálii, Polsku, Slovensku, Španělsku a Velké Británii.

Ringil. Startup Ringil si vytyčil cíl transformovat oblast digitální logistiky. Za tím účelem startup vytvořil multifunkční platformu pro přepravu nákladního zboží za využití digitálních postupů během celého procesu přepravy. Charakter platformy umožňuje snadné využití v praxi a platforma je zároveň dostatečně flexibilní na to, aby mohla vyhovět specifickým pracovním potřebám uživatelů.

Flowpay. Cílem startupu působícího v oblasti finančních technologií je poskytovat malým a středním podnikům možnosti krátkodobého a střednědobého financování. Startup nabízí služby v podobě rozhraní pro programování aplikací k využití ze strany poskytovatelů platebních služeb, dále Flowpay poskytuje pokladní obchodní systémy a rovněž e-commerce platformy. Podniky díky tomu mohou zpřehlednit svůj systém řízení toku finančních prostředků, lépe porozumět chování svých zákazníků a podpořit rozvoj alternativních zdrojů příjmů.

Původní článek v angličtině na portálu EU-Startups.com si můžete přečíst zde.

Foto: Pixabay

Sdílet tento příspěvek