V Evropské unii se připravuje plná implementace Aktu o digitálních službách

V prostředí digitálních služeb i sociálních sítí nastává přelom díky nové evropské legislativě. V účinnost vstupuje první část evropského aktu o digitálních službách. Jaké hlavní změny akt o digitálních službách (DSA), který v online prostředí nastavuje nové hranice v souladu se základními evropskými hodnotami a právy, pro uživatele i digitální giganty přinese?

Akt o digitálních službách spolu s Aktem o digitálních trzích tvoří jednotný soubor předpisů, které mají být využívány v celé EU k vytvoření bezpečnějšího a přístupnějšího online prostředí. Již dnes (17. února 2023) první část Aktu o digitálních službách. Nařízení velkým technologickým společnostem, jako je například Meta či v českém prostředí Seznam, nově ukládá povinnost přihlásit se k národním úřadům, které se k implementaci Aktu o digitálních službách dle schválené legislativy zavazují. DSA tak poskytne lepší ochranu zavádí účinný a jednotný rámec transparentnosti a odpovědnosti pro online platformy v celé EU.

Mezi další úpravy vyplývající z DSA patří například i nová povinnost internetových tržišť namátkově kontrolovat podle existujících databází, zda jsou výrobky nebo služby na jejich stránkách v souladu s předpisy EU, opatření přispívající k transparentnosti online platforem, včetně lepších informací o algoritemch používaných pro doporučování obsahu nebo produktů uživatelům či zákaz cílené reklamy založené na osobních údajích uživatele, jako je etnický původ, politické názory nebo sexuální orientace.

Přelom pro svět digitálních služeb i sociálních sítí

Implementace Aktu o digitálních službách, který byl finálně schválen Evropským parlamentem v červenci 2022 a následně v listopadu Radou EU, je rozdělena do několika etap. Právě dnešním dnem (17. únor 2023) skončilo období, do kdy online platformy nahlašovaly průměrný počet aktivních uživatelů na svých webových stránkách. Povinnost se týkala všech subjektů mimo mikropodniky a malé podniky. Nyní Komise posoudí, zda bude daná platforma označena za velmi velkou online platformu nebo velmi velký internetový vyhledávač. Takto označené platformy budou mít nyní 4 měsíce na splnění povinností vyplývajících z DSA. Státy i uživatelé tak díky Aktu o digitálních službách získají ucelená data o velikosti digitálních platforem a počtu uživatelů, kteří jejich služby pravidelně využívají. Tato data byla doposud předmětem pouhých odhadů. Pro ostatní menší aktéry bude nařízení účinné od 17. února 2024.

Evropská digitální agenda

Akt o digitálních službách je první částí balíčku digitálních služeb Evropské unie. Druhou legislativní iniciativou doplňující DSA je Akt o digitálních trzích (DMA), který v první řadě představuje reakci na nerovnoměrné rozložení sil na evropském digitálním trhu. Společně si tyto dva akty kladou dva hlavní cíle:

  1. Vytvořit bezpečnější digitální prostor, v němž budou chráněna základní práva všech uživatelů digitálních služeb
  2. Vytvořit rovné podmínky na podporu inovací, růstu a konkurenceschopnosti jak v rámci jednotného evropského trhu, tak v celosvětovém měřítku

Akt o digitálních trzích po schválení Evropským parlamentem a Radou oficiálně začal platit 1. listopadu 2022 a jeho pravidla se plně začnou využívat šest měsíců po začátku jeho fungování, a to od 2. května 2023.

Mezi příklady iniciativ v oblasti digitální agendy, které v současnosti procházejí řádným legislativním procesem EU, patří například Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků, který představuje nový soubor pravidel na ochranu plurality a nezávislosti médií v EU, či Akt o datech zajišťující datovou spravedlnost v digitálním prostředí. Mezi další na návrh Evropské komise projednávané legislativní úpravy se řadí například návrhy na nařízení o soukromí a elektronických komunikacích (ePrivacy), Akt o umělé inteligenci (AIA) či nařízení o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním evropském trhu (eIDAS).

Více se o balíčku evropského aktu o digitálních službách můžete přečíst v našem článku zde.

Autorka: Barbora Novotná, Euroskop.cz

Ilustrační foto: Unsplash


Sdílet tento příspěvek